Ulaş Lokumcu: Suçsuz kimse yargılansın istemem

Ulaş Lokumcu: Suçsuz kimse yargılansın istemem
Hopa’da dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın mitingi öncesinde polisin kullandığı biber gazı sonucu yaşamını yitiren öğretmen Metin Lokumcu’nun davasında sanık polisler savunma yaptı. Sanıkların ardından söz alan Lokumcu'nun oğlu Ulaş Lokumcu, "Sanıkların hangisi suçluysa yargılansın isterim. Beni öyle bir baba yetiştirdi, suçsuz kimse yargılansın istemem" dedi.

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mitingi öncesinde, Artvin Hopa'da polisin kullandığı biber gazı sonucu yaşamını yitiren öğretmen Metin Lokumcu’nun davası görüldü. Duruşmada, sanık polisleri savunma yaptı.

Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada izleyicilerin bir çoğu salona alınmadı. Duruşma mahkeme başkanının olay günü çekilen fotoğrafları sanık polis İlhami Çalı'ya göstermesiyle başladı.

Çalı, fotoğraflarda bulunmadığını belirtti. “Bizim tek görevimiz kamu düzenini ve devlet büyüğünü korumaktı. Olay mahaline Yusufeli ilçesinden gelen ekiplerle geldim" diyen Sanık Çalı, savunmasını şöyle sürdürdü:

"Kars çevik kuvvette görev yapıyorduk. Başbakanın mitingi için Hopa’ya gittik. Olay yeri ile bizim bulunduğumuz yerler tamamen farklı yerleridir. Olay yerinde bulunmadım. Gaz atmadım”

‘Talimatı Erzurum çevik kuvvet amiri vermişti’

Çalı’nın ardından polis Bayram Ali Kaş’ın savunmasına geçildi. Kaş savunmasına, "Ben olay tarihinde Bayburt Çevik Kuvvette çalışıyordum. Miting alanında görevli olarak Hopa’ya geldik. İnşaat alanında olaylar oluyordu, biz bunu uzaktan görüyorduk. Grup saldırısı üzerine gaz ve TOMA ile müdahale etti. Biz karşı taraftan görüyorduk. ‘Metin Lokumcu hastanede, haber bekliyoruz’ anonsu yaptılar, ortalık iyice karıştı. Ben de bu zamanda gaz kullandım. O sırada da yaralandım.Talimatı yanlış hatırlamıyorsam Erzurum çevik kuvvet amiri vermişti" dedi.

‘Talimatları Erol Darcan veriyordu’

Sanık polis Mehmet Seyfettin Uzun ise savunmasına olay zamanı Erzurum Çevik Kuvvet’te görevli olduğunu söyledi. Uzun savunmasında, “Dönemin Başbakanı mitingi için görevlendirildim. Daha sonra inşaat alanında pankartların kaldırılmasıyla ilgili alana sevk edildim. İnşaat alanında yaralandığım için gazı başka bir arkadaşıma devrettim. Gaz kullanmadım, sadece görev belgesinde gazcı olarak gözüküyordum. O dönem başımızda gelen çevik kuvvet müdür yardımcısı Erol Darcan’dı. Bizim bağlı bulunduğumuz tim içerisinde sevk ve idare talimatlarını amirimiz Erol Darcan veriyordu” diye konuştu.

Ulaş Lokumcu: Suçsuz kimse yargılansın istemem

Sanık savunmalarının ardından Metin Lokumcu'nun oğlu Ulaş Lokumcu söz aldı. Lokumcu, "Ben bu duruşmada beyanda bulunmak istemiyorum. Sanıklardan şikayetçiyim. Sanıkların hangisi suçluysa yargılansın isterim. Beni öyle bir baba yetiştirdi, suçsuz kimse yargılansın istemem. Bir sonraki duruşmada beyanda bulunmak istiyorum" dedi.

Lokumcu ailesinin avukatı Meriç Eyüboğlu ise sanık ifadeleri tamamlanmadığı için duruşmaya katılmayan sanıkların getirilmesini talep etti. Eyüboğlu, "Ağır Ceza'daki yargılamaya gelmeyen ve mazeret bildirmeden gelmeyen 2 sanık Erol Darcan ve Taner Ballı’nın tutuklanmasını, diğer 2 sanık Muhsin Armağan ve Muhammet Ulaşlı’nın davaya katılımı için gereğinin yapılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

Polis avukatları, sanıkların bir sonraki duruşmalarda vareste tutulması üzerine talepte bulundu.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti duruşmaya katılmayan sanıklar için, sonraki duruşmaya katılma daveti çıkarılmasına, bu celse ifadeleri alınan sanıkların duruşmalardan vareste tutulmasına, gerektiğinde SEGBİS ile bağlanılmasına karar verilerek bir sonraki duruşma 18 Şubat 2022 tarihine ertelendi.