Metin Lokumcu davasında erteleme kararı: Sanıklar mahkemede dinlenecek

Metin Lokumcu davasında 6 Ocak 2022'ye ertelenmesine ve sanıkların bizzat mahkeme salonunda bulunmalarına karar verildi. Halk TV'de yayınlanan ve Gazeteci Can Coşkun'un sunduğu Haber Masası programına bağlanan avukat Meriç Eyüboğlu, "Aslında atmosfer böyle bir karar verileceğini göstermiyordu. Mahkeme heyeti, sanıkların bizzat duruşmada dinlenmesine karar vererek duruşmayı erteledi" dedi.

Öğretmen Metin Lokumcu’nun Artvin Hopa’da 31 Mayıs 2011’de, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakan olduğu dönemde düzenlediği mitinge yönelik protesto esnasında polis tarafından sıkılan biber gazı sebebiyle hayatı kaybetmesiyle ilgili dava bugün yeniden başladı.

Vefatının üzerinden 10 yıldan fazla süre geçen Metin Lokumcu'nun davası, Trabzon 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nin yetkisizlik kararı ertesinde ağır ceza mahkemesine taşındı. Dönemin il ve ilçe emniyet müdürlerinin de aralarında bulunduğu 13 polis, Lokumcu ailesi ve avukatlarının ‘kasten öldürme’ suçlaması istemi yerine ‘taksirle ölüme neden olmak’ suçundan yargılandıkları dava, Trabzon 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görüldü.

Halk TV'de yayınlanan ve Gazeteci Can Coşkun'un sunduğu Haber Masası programına bağlanan avukat Meriç Eyüboğlu, 13 sanık polisin 4'ünün mazeret bildirdiğini, 9'unun ise duruşmaya SEGBİS ile katılım sağladığını belirtti. Eyüboğlu, sanık avukatlarınınsa "Sanıklar burada olmalı, SEGBİS sistemi ile bu iş sağlıklı yürütülemiyor. Biz de müvekkillerimizle konuşmak istiyoruz, doğru savunma hazırlayabilmek adına" dediklerini aktarırken SEGBİS sistemi ile sağlıklı soru soramadıklarını söyledi.

Eyüboğlu ayrıca, "Ne kadar gaz kullandınız?" diye sorulan bir sanığın bu soruya, "Yeteri kadar" şeklinde cevap verdiğini ifade etti.

Duruşmada davanın, 6 Ocak 2022'ye ertelenmesine ve sanıkların bizzat mahkeme salonunda bulunmalarına karar verildi. Eyüboğlu, ise kararla ilgili şöyle konuştu:

"Daha düşük olasılık gerçekleşti. Aslında atmosfer böyle bir karar verileceğini göstermiyordu. Mahkeme heyeti, sanıkların bizzat duruşmada dinlenmesine karar vererek duruşmayı erteledi. En başta bu karar doğru kurulabilirdi. Nihayetinde bir mahkemenin, ağır ceza yargılamasında sanıkların doğrudan mahkeme huzuruna getirilmesine karar vermiş olmasının bile içerisinden geçtiğimiz hukuki ve politik iklimde kıymetli bir şey olduğunu düşünüyorum. Yani hukuka uygun olan şey yapıldı ama buna bile sevinir haldeyiz diyeyim, siz anlayın durumumuzu"

Eyüboğlu ayrıca, sanıkları bunca zaman sonra ilk defa görebileceklerini belirtirken, "Gözlerine bakacağız, gözlerimize bakacaklar" dedi.