Ukrayna: Yılan adasındaki askerler ölmedi

Ukrayna: Yılan adasındaki askerler ölmedi
Ukrayna Donanması, Rusya ile başlayan savaşın ilk gününde Ukrayna'nın Karadeniz'deki tek adası Yılan Adası'ndaki savaş gemisine kafa tutan 13 askerin hayatta olduğunu açıkladı. Askerlerin teslim olduğu öğrenildi.

Ukrayna Donanması, Karadeniz'deki Yılan Adası'nda kendilerine 'teslim ol' çağrısı yapan gemideki Rus askerlerine verdikleri "Gidin kendinizi b.cerin" yanıtıyla uluslararası basında ilgi odağı olmuştu.

Ukrayna Facebook sayfasından 13 askerle ilgili "Kardeşlerimiz hayatta ve iyi" açıklamasını yaptı.

'Mühimmatları bitince savaşa devam edemediler'

İki defa saldırıyı püskürten askerlerin mühimmat bittiği için teslim olduğu öğrenildi. Açıklamada Rusya, adadaki deniz fenerleri, kuleler ve antenler dahil 'altyapının tamamını' yok etmekle ve anakarayla iletişimi kesmekle suçlandı.

'Rusya insani yardım gemisine de el koydu'

Ukrayna Donanması, Rus güçlerini adaya yardım için gönderilen sivil arama kurtarma ekibi ve iki din görevlisinin de gözaltına almasıyla ilgili Açıklamada, "Muharip olmayan ve askeri görevi bulunmayan sivil bir gemiye yasadışı şekilde el konması savaş kurallarının ve uluslararası insancıl hukukun bir ihlalidir" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Ukrayna'nın Karadeniz'de bulunan tek adası olan Yılan Adası'nı dün 2 Rus savaş gemisi ablukaya alındığı söylenmişti. Küçük adada konuşlu 13 Ukrayna askerine Rus gemileri tarafından teslim olma çağrısına karşılık, Ukrayna askerler adayı savunmuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, adada bulunan 13 askerin Rus güçleri tarafından adayı savunurken öldürüldüğünü ve Rus askerlerinin adanın kontrolünü ele geçirdiğini belirtmişti.

Yılan Adası nerede?

Yılan Adası Karadeniz'de, Ukrayna ile Romanya sınırlarına yakın bir noktada yer alıyor. Ada, Ukrayna kıyılarının 48 kilometre açığında ve Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım'ın 300 kilometre batısında bulunuyor.

Sadece 16 kilometrekarelik bir yüzölçüme sahip olmakla beraber, stratejik lokasyonu ve petrol dahil doğal kaynaklara sahip olduğunun düşünülmesi nedeniyle önem taşıyor. Bir deniz araştırma istasyonuna da ev sahipliği yapan ada yakın tarihte, deniz sınırları konusunda Ukrayna ile Romanya arasında tartışmalara da neden olmuştu.

Ses kayıtları ortaya çıkmıştı

140489.jpg

Yılan Adası'na Rus gemisinin telsizle teslim olma çağrısı ve Ukraynalı askerlerin cevaplarının bulunduğu bir video yayınlanmıştı.

Yayınlanan telsiz konuşmalarında, Rus gemisi, "Burası Rus savaş gemisi, tekrar ediyorum, size silahlarınızı bırakıp teslim olmanızı tavsiye ediyorum aksi takdirde ateş açacağım. Anlaşıldı mı?" ifadeleri yer almıştı.

Ukraynalı askerlerin bu çağrı üzerine kendi aralarındaki konuşmaları şöyle:

-İşte bu... Ona, gidip kendini s...mesi gerektiğini söylemeli miyim?

+N'olur n'olmaz..

Daha sonra telsizinin sesini açan Ukraynalı asker gemiye şu cevabı veriyor:

- Rus savaş gemisi git kendini s..