Türkiye'nin BRİCS üyeliği oylanmadı. Türk diplomat Bild'in haberine açıklama yaptı

Batı'nın hakimiyetindeki küresel finans ve ticarete alternatif sağlamaya çalışan BRİCS'e Türkiye'nin katılım istediği Hindistan tarafından engellendiği iddia edildi. Bild, haberini eski diplomat Sinan Ülgen'e dayandırdı. Ülgen, engellenmenin söz konusu olmadığını, Bild'in eski haber yaptığını söyledi.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın kurucu üyeleri olduğu ve ülkelerin baş harflerini alan BRİCS'e Türkiye'nin katılımı engellendi.

Bild'in haberine göre; Hindistan, Türkiye'nin Pakistan ile yakın ilişkilerini gösterip üyeliği veto etti.,

Bild, haberini eski diplomat Sinan Ülgen'e dayandırdı.

Ülgen, haberi yalanladı. Türkiye'nin üyeliğine Hindistan'ın karşı olduğunu fakat veto etmediğini söyledi.

Öğrenilene göre oylama yapılmadı. Ülgen, X hesabından şunları açıkladı:

BRICS konusunda Bild'e mülakat verdim ama çıkan haber nüanslara yer vermemiş. Hindistan gerçekten de Türkiye'ye mesafeli ama veto etmesine gerek kalmadı. Konu oylanmadı. Hindistan'ın yanısıra birçok ülke daha, hızlı bir genişlemeye karşılar. O konuda daha mutabakat yok.

screenshot-2024-10-24-at-18-10-14-1-xte-sinan-ulgen-brics-konusunda-bilde-mulakat-verdim-ama-cikan-haber-nuanslara-yer-vermemis-hindistan-gercekten-de-turkiyeye-mesafeli-ama-veto-etmesine-gerek-kalmadi-konu-oylanmadi.png

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ZİRVE BİTİMİ DÖNDÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da BRİCS toplantısının bitmesi üzerine Türkiye'ye döndü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında işgalci İsrail'in katliamlarına dikkat çekti.

aa-20241024-35998368-35998366-brics-zirvesi.jpg

DEZENFORMASYON MERKEZİ'NDEN YALANLAMA

Konu hakkında İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden bir açıklama yapıldı.

Yapılan açıklamada BRİCS'e Türkiye'nin katılım istediği Hindistan tarafından engellendiği iddiası yalanlandı.

"Bazı basın yayın organlarında yer alan, “Türkiye'nin BRICS'e üyeliği Hindistan tarafından engellendi” iddiası doğru değildir. Rusya'ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da düzenlenen ve Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı BRICS Zirvesi kapsamında düzenlenen Genişletilmiş Liderler Oturumu’nda diğer ülkelerin üyelik süreci gündeme gelmemiştir. Zirvede BRICS topluluğunun genişlemesiyle ilgili süreç ele alınmamıştır. Dolayısıyla Hindistan’ın Türkiye'nin BRICS üyeliğine engel olduğu iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Resmi kaynaklar dışında yapılan açıklamalara itibar etmeyiniz."

Resim

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi