Türkiye'de son 24 saatte 107 kişi yaşamını yitirdi

Türkiye'de son 24 saatte 107 kişi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirirken, toplam can kaybı 1403'e yükseldi.

Türkiye'de son 24 saatte 107 kişi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirirken, toplam can kaybı 1403'e yükseldi. Bugün yapılan 33 bin 70 test sonucunda 4 bin 62 yeni vaka tespit edilirken, toplam vaka sayısı da 65 bin 111'e çıktı.

Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Bir salgının aşamaları hakkında kesin ifadeler kullanılamaz. Tablo, Türkiye'nin mümkün en az kayıpla aşacağına işaret ediyor. Bu işareti biz tedbirler yüzde 100 uygulanmadığı hâlde alıyoruz. Tedbirleri herkes yüzde 100 uygulayabilse, çok daha güçlü bir umudumuz olacak.

Vakaların sayısı tüm dünyada artıyor. Yöntemlerde benzerlik olsa da her ülke mücadelesini kendi şartlarında veriyor. Veriler, her ülkede tartışma konusu. Tablonun olumsuz yönü tam, olumlu yönü ise kısmen gözünüzün önündedir. Türkiye'de hastalığın bir haftada en çok vaka sayısına ulaşması, 4'üncü haftada gerçekleşti. Türkiye'de vaka artış hızı düşüşe geçti.

Peki nasıl oldu? Filyasyon kelimesini çok duydunuz. İşte bunun sayesinde oldu. İleride de bunu çok duyacaksınız. Filyasyon, bildiğiniz gibi, bulaşıcı bir hastalıkla ilgili temas zincirinin taranmasıdır. Düşüşe geçmesini, filyasyonla sağladık. Bu yöntemi bizim gibi uygulayan başka ülke olmadı.

Zaman zaman test neden herkese yapılmıyor şeklinde oluyor. Genel tarama doğru yöntem değil. Biz nokta atışı yapıyoruz.

Dünyanın büyük kısmı ise, maalesef, filyasyon yerine sadece şikayetle başvuran vakalar üzerinden tanı ve tedavi süreci yolunu izliyor. Güney Kore ve Singapur gibi birkaç ülke ise genel tarama yapıyor.

En yaygın şekilde filyasyon yapan ülke, Türkiye'dir.

Filyasyon süreci nasıl işliyor? Hastanın çok detaylı hikayesi alınıyor. Kimlerle, ne zaman, nerede görüştüğü öğreniliyor. Aile ortamı, aile bireyleri, yakınları ve iş yeri arkadaşlarının bilgileri toplanıyor. Bir vaka tespit edildiğinde, onun aile fertleri ve iş arkadaşları, otomatik olarak filyasyon ekibinin sistemine düşüyor. Bu noktadan itibaren de ekibimiz harekete geçiyor.

Bu ekip nasıl bir hekimdir? Filyasyon ekibi; biri doktor, biri sağlık memuru, biri yardımcı personel olmak üzere ortalama üç kişiden oluşan bir ekiptir. Bu ekipler, her yeni vaka tespitinde vakanın hikayesi alınır alınmaz harekete geçip hastanın temas halinde olduğu kişileri 48-49 saat içinde taramaktadır.

Her yeni vakada, hastalığa karşı ağ yeniden kurulmaktadır. Erken tanılarla hem yayılma önlenmekte hem de risk grubunda olan bazı kişilerin belki de hayatları kurtarılmaktadır. Filyasyon çalışması 81 ilimizde yapılmaktadır. Temaslı takibinin en yüksek oranla sonuçlandığı il, yüzde 99 oranla Zonguldak'tır. En düşük il ise yüzde 92 ile Şanlıurfa'dır. İstanbul'da 1200 filyasyon ekibi görev almaktadır.

Filyasyon çalışmamızın ağırlıklı kısmı aile hekimlerimiz tarafından yürütülüyor. Şüpheli kabul edilen kişilerin bilgileri, sürecin en başından aile hekimlerimize verilmektedir. Bu kişilerde belirti çıkıp çıkmadığı aile hekimlerimiz tarafından takip edilmektedir. Bilgi havuzumuzun en önemli kaynağı aile hekimlerimizle kurduğumuz ağdır. Mücadelemiz, mahalle bazına kadar inmiş bir mücadeledir.

Filyasyon, sağlam bir veri kaynağına ihtiyaç duyar; aynı zamanda sağlam bir veri kaynağı oluşturur. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Türkiye'nin her yerinden anlık olarak gelen verileri tek bir sistemde toplamaktadır. Bakanlığımız, ülkemizin küçük bir ilimizin küçük bir hastanesinde yatan bir hastanın ateşinin günde kaç kere ölçüldüğünü bile bilmektedir.

1 milyon 100 bini aşan profesyonelden oluşan sağlık ordumuzun her an her özveriye hazır olarak işinin başında olduğunu bilin. Fakat bütün bu çabanın size yüklediği sorumluluğu bir an bile unutmayın, tedbirlerden taviz vermeyin.

Bizi sonuca götürecek kural açık; hareketi azalt, izolasyonu artır. Bu kuralı ısrarla uygularsak, özlediğimiz hayata kısa sürede kavuşacağız.

SORU-CEVAP

Bir muhabirin son dakika sokağa çıkma yasağının ardından cuma gecesi oluşan görüntülerin sonucunun sorulması üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Biz zaten her gün sonuçları şeffaf bir şekilde paylaşıyoruz. Sonuçlarını da hep birlikte önümüzdeki günlerde göreceğiz," diye yanıt verdi.

Ayrıntılar birazdan...