Türkiye'de Covid-19 kaynaklı can kaybı 2 bin 376'ya yükseldi

Türkiye'de Covid-19 kaynaklı can kaybı 2 bin 376'ya yükseldi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamada bulundu.

Bilim Kurulu toplantısı sona erdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantısı sonrası basın açıklamasında bulundu.

Bakan Koca, açıklamasında Türkiye'nin son Covid-19 tablosunu paylaştı. Sağlık Bakanlığının verilerine göre, Türkiye'de toplam can kaybı 2 bin 376'ya yükselirken; hasta sayısı 98 bin 674'e yükseldi.

korooo.jpg

Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

- Mücadelenin görünmeyen kahramanları bu mücadeleye gücen duyanlardır. Eğer bunlara güvenmeseydiniz tedbirlere itimat etmezdiniz. Güven yoksa mücadele yürümez 

- Paylaştığımız bilgilerin sağlam olduğunu biliyorsunuz. 

- Türkiye'deki hastanelerde her 3 yataktan 1'i dolu. Avrupa'da bütün yatakların dolu halde olduğunu; stadyumlarda, AVM'lerde, fuar alanlarında hasta bakıldığı düşünüldüğünde aradaki fark çok net.

- Bugün 37 bin 535 yeni testin sonucunu aldık. 3 bin 83 yeni hasta tespit edildi. Toplam vaka sayımız 98 bin 674'e ulaştı. Son 24 saat içinde 117 hastamızı kaybettik. Son bir günde can kaybı ve vaka azaldı.

- Salgınla mücadelede bilgiyi örtmek, salgının kendisi gibi tehlikeli bir eylemdir. Güven yoksa böylesine büyük bir salgının üstesinden gelinemez.

- Mücadelemizde her yeni gün daha iyiyiz, daha ilerideyiz. Veriler bize, salgının kontrolümüz altında olduğunu gösteriyor.

- Çin'e benzer bir seyir izliyoruz. Ölüm oranları dünyada giderek artıyor ama Türkiye'de stabilleşiyor.

- Hayatını kaybedenlerin yüzde 8'i 60 yaşının altında ve başka hiçbir hastalığı olmayan kişiler.

- Kademeli bir şekilde normalleşme sizlerin tedbirlere uyması sayesinde olacaktır. Türkiye'de hastalığın seyri öngördüğümüz şekilde devam ediyor.

- Ramazanı, tedbirleri gevşetmenin bahanesi olarak görmemeliyiz. Kalabalık iftarları, sosyal ortamları, Ramazan sohbetlerini lütfen gelecek yıla erteleyelim. Bu rahmet ayı, hastalıklarla sonuçlanmasın.

SORU-CEVAP

Bakan Koca, New York Times'ın 'Türkiye ölü sayısını saklıyor olabilir' iddiasına yanıt verdi. Koca, "Türkiye karşıtlığı üzerine kurgulanmış bir haber. Bugüne kadar şeffaf bir şekilde bütün verileri Dünya Sağlık Örgütü'ne onların istediği şekilde verdik" ifadelerini kullandı.

İstanbul'daki defin sayısının artmasını ise 30 Mart'ta Hıfzıssıhha'nın aldığı şehir dışına cenaze göndermeme kararıyla alakalı olduğunu savunan Koca, "1 Ocak 2020 ile 20 Nisan 2020 arasında beklenenden daha az ölüm gerçekleşti" ifadelerini kullandı.

Koca, okulların hiç açılmaması ihtimaliyle ilgili soruya ise; "Okulların hiç açılmaması ihtimali masadan kalkmadı. Ramazanda tedbirlere ne oranda uyulduğuna göre bu konu değerlendirilecek" sözleriyle yanıt verdi.

Etiketler :