'Türkiye'de 12.2 milyon insan gıda güvensizliği yaşıyor'

'Türkiye'de 12.2 milyon insan gıda güvensizliği yaşıyor'
CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Twitter hesabından Türkiye'deki gıda güvenliği sorununu paylaştı. Karabat, nüfusun 12.2 milyon kadarının 'gıda güvensizliği' yaşadığını ifade etti.

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Türkiye 12.2 milyonluk nüfusun gıda güvenliği sorunu yaşadığını paylaştı.

Karabat sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda, gıda güvenliği yaşayan nüfusun birçok ülkenin toplam nüfusundan fazla olduğuna dikkat çekerek, krizin boyutunu gözler önüne serdi.

Karabat'ın paylaşımları şu şekilde:

1) Maalesef veriler felaketi işaret ediyor. Nüfusun %14.5’i, yani 12.2 milyon insanımız “gıda güvensizliği” yaşıyor. Bu ne demek? Milyonlarca insanın bir sonraki öğünü belirsiz. Çoğu zaman öğün atlıyor. Besleyici, sağlıklı gıdaya ulaşamıyor. Yardıma muhtaç.

2) Gıda güvensizliği yaşayan 12.2 milyon vatandaşımız, pek çok Avrupa ülkesinin nüfusundan fazla: Belçika: 11.4 milyon Yunanistan: 10.5 milyon İsveç: 9.9 milyon Avusturya: 8.9 milyon Danimarka: 5.7 milyon Finlandiya: 5.5 milyon Norveç: 5.3 milyon İrlanda: 4.8 milyon

3) Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler gibi organizasyonlara göre, günde 5.5 doların altında kazananlar yoksul, 1.9 doların altında kazananlar da aşırı yoksul olarak kabul ediliyor. Türkiye’de kağıt üzerinde aşırı yoksul yok ama soru işaretleri çok fazla.

4) Savaş dönemlerinde görülebilecek bir tablo var. Gıda ve barınmada büyük bir kriz yaşanıyor ama AKP bunu görmezden geliyor. Türkiye aşırı yoksulluğa sürükleniyor. Asgari ücretle geçinen 4 kişilik ailenin her bir ferdi günlük 2,38 dolara yaşıyor.

5) 6.5 milyon insanımız asgari ücret alıyor. 4 kişilik aile olarak hesaplarsak 26 milyon vatandaşımız net bir yoksulluğa mahkum edilmiş durumda. Aile bireylerinin sayısı artarsa da aşırı yoksulluk kaçınılmaz oluyor. Emeklilerimiz açısından durum daha da vahim.

6) 2.500 TL emekli maaşı alan emeklilerin hanelerinde 3 kişi varsa, kişi başı günlük geliri 1,87 dolar oluyor ve aşırı yoksulluk sınırının altında yaşıyorlar. Veriler paylaşılmıyor ama milyonlarca emeklimizin ve ailelerinin bu durumda olduğunu biliyoruz.

7) Bunların dışında, Birleşik Kamu-İş’in araştırmasına göre, bir ailenin açlık sınırı 6 bin 170’e, yoksulluk sınırı ise 18 bin 474 TL’ye yükseldi. Türk İş’e göre de açlık sınırı 5 bin 323 TL oldu. 4 bin 253 liralık asgari ücretin oldukça üzerinde.

8) Köprülere, şehir hastanelerine, otoyollara milyarlarca dolar garanti ödemesi yapan AKP iktidarı, söz konusu vatandaşlar olunca onları yoksulluğa, açlığa mahkum ediyor. AKP bu tabloyu daha da ağırlaştırmadan derhal erken seçime gitmek zorundayız.