Türkiye ve Libya arasında imzalanan 'Akdeniz'de Yetki Anlaşması' nedir?
Türkiye ve Libya'nın uluslararası arenada tanınan hükümeti, Akdeniz’de deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ile güvenlik ve askeri işbirliğinin genişletilmesine yönelik anlaşmalar imzaladı. Anlaşmalara Libya’nın doğusundaki hükümetin yanı sıra Yunanistan ve Mısır da tepki gösterdi.
Yeni anlaşmalar, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 27 Ekim akşamı Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez el Sarraj’la Dolmabahçe Ofisi’nde yaptığı görüşmede imzalandı.
Anlaşmanın ayrıntılarıyla ilgili henüz fazla ayrıntı bulunmuyor ancak Doğu Akdeniz’de Türkiye’yle Kıbrıs Rumları, Atina ve AB arasındaki enerji kaynakları gerilimini daha da arttırabileceği yorumları yapılıyor.
Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Kıbrıs açıklarında münhasır ekonomik bölgeyi ihlal ettiği savunulan sondaj faaliyetlerinden dolayı iki hafta önce Türkiye’ye karşı ekonomik yaptırımlar üzerinde anlaşmaya varmıştı.
Türkiye ile Libya arasında imzalanan “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” ile Ankara, Akdeniz’in batısındaki meşru deniz yetki sınırını ilan etti. Ankara’nın, ilk kez kıyıdaş bir ülke ile Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) mutabakatı yaparak Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları ve ikmal yolları üzerine kurulan oyun alanında hukuki bir zemin ve siyasi üstünlük elde ettiği belirtiliyor.
BM'ye bildirim
Libya’daki iç karışıklık nedeniyle anlaşmanın Libya Meclis onayından geçmesi söz konusu olmadığı için, metin mutabakat zaptı olarak imzalandı. Ankara, mutabakatı TBMM’de onayladıktan sonra deniz yetki alanının koordinatlarını Birleşmiş Milletler’e göndererek uluslararası kayda geçirecek. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez el-Sarraj’ın, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile buluşmasında imzalanan mutabakatın BM nezdinde meşrû bir hükümetle yapılmış olmasına dikkat çekiliyor.