Türkiye Basın Özgürlüğünde 'Kötü' Kategoriden 'Vahim' Kategoriye Geçti!

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye’nin Basın Özgürlüğü Eendeksi'ndeki yerinin 180 ülke arasında 165’inci sırada olmasına ilişkin “Türkiye ilk defa kötü kategorideki ülkelerden vahim kategorideki 31 ülke arasına katılmış oldu bu sıralamayla" dedi.

RSF örgütü, Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde, Türkiye’nin '2023 Dünya Basın Endeksi'nde 180 ülke arasında 165’inci sırada yer aldığını açıkladı. Basın özgürlüğüne ilişkin saptama ve değerlendirmelerin yer aldığı raporda, 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28’inci Dönem Milletvekili Seçimi öncesi gazetecilere yönelik baskının arttığına dikkat çekildi.

RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye'nin geçen seneye göre 16 sıra gerilediğini kaydetti. Önderoğlu, bu durumu "Gazetecilere yönelik keyfi davalar, toplu tutuklamalar, internet yasakları, caydırmaya dönük RTÜK cezaları, ayrımcı basın kartı ve ilan hamleleri, habercilere karşı suçlarda cezasızlık gibi süregelen ihlallerden sonra gazeteciliğin içinde bulunduğu siyasi kutuplaşma kaynaklı tehditkâr, sosyal iklim sıralamada Türkiye’yi daha da geriletmiş oldu" sözleriyle anlattı.

"İlk defa Vahim kategoriye geçti"

Türkiye'nin ilk defa vahim kategori arasında girdiğini ifade eden Önderoğlu, şöyle konuştu:

"Türkiye ilk defa kötü kategorideki ülkelerden vahim kategorideki 31 ülke arasına katılmış oldu bu sıralamayla. Bütün dünya yapay zekâ denilen teknolojilerin aslında gazetecilik zeminini nasıl bozabileceğini düşünüyor veyahut buna karşılık bir şeyler geliştirmenin peşindeyken, bunu tartışıyorken en azından Türkiye gazetecileri olarak bizler hâlâ yüz yıllar öncesinin baskılarını konuşuyoruz. Kitlesel olarak tutuklanmak, gözaltına alınmak, işte haberin sansür edilmesi. Yani bu gazeteciliği inanılmaz hazırlıksız bırakıyor. Bu sivil toplumla birlikte bu medya sektörünü inanılmaz şekilde yıpratıyor. Geleceğe de daha hazırlıksız ve daha güvensiz bakılmasına neden oluyor.”

Kaynak:ANKA

Etiketler :