'Türkiye ABD'den 40 adet F-16 istedi'

'Türkiye ABD'den 40 adet F-16 istedi'
Yunan basınında Türkiye’nin F-16 savaş uçağı modernizasyonu ve 40 yeni uçak alımı ABD'ye talepte bulunduğu iddia edildi.

Yunanistan merkezli Defencereview’de yer alan haberde, Türkiye'nin, Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) 40 adet F-16 Blok 70 alımı ve mevcut savaş uçaklarının modernizasyonu için talep mektubu gönderdiği ifadelerine yer verildi. Söz konusu mektubun Dış Askeri Satışlar aşamasının birinci basamağı olduğu belirtiliyor.

Haberde, F-16 savaş uçakları filosu eskiyen Türkiye’nin, ABD tarafından F-35 Lightning II savaş uçakları programından çıkarılmasının ardından Milli Savunma Bakanlığı tarafından 80 adet F-16 savaş uçağının modernizasyonu için de talepte bulunulduğu belirtiliyor.

Söz konusu talebin sonucu ise ABD kongresinin tutumuna bağlı.

Yunanistan F-35 alacak ülkeler arasında

ABD'nin Yunanistan Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, 4 Mart 2021 tarihinde yaptığı açıklamada, Atina'nın Washington ile F-35 savaş uçağı ve fırkateynlerin satışını görüşmeyi planladığını açıklamıştı.

Erdoğan’dan F-16 çıkışı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Amerikan CBS kanalına verdiği röportajda Türkiye'nin Rusya'dan ikinci parti S-400 füzeleri almayı planladığını söylemesi üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü "Türkiye'yi Rusya'dan daha fazla askeri malzeme almama konusunda uyarıyoruz" açıklaması yapılmıştı.

CBS kanalının "Face the Nation" adlı programında sunucu Margaret Brennan'ın "Hala bir set daha S-400 almaya niyetlisiniz gibi görünüyor?" sorusuna Erdoğan şu yanıtı vermişti: "Bundan sonraki dönemde de kimse bizim, savunma sistemleri noktasında hangi ülkeden, ne kadar, ne alacağımıza müdahale edemez. Bunun kararını verecek olan biziz."

Brennan'ın "Evet der gibisiniz" sözleri üzerine Erdoğan da "Ne demek. Tabii ki evet" diye konuşmuştu.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan 29 Eylül'de gerçekleşen Soçi görüşmesi ardından uçakta gazetecilere açıklamada bulunarak, ABD ile F-35 sorununa ilişkin, "Ya uçaklarımızı verecekler ya da parayı" demişti.

Türkiye F-35 programından neden çıkarılmıştı?

Türkiye’nin Rus S-400 hava savunma sistemlerini satın almasının ardından Pentagon, Türkiye'yi F-35 savaş uçağı projesinden çıkarmıştı. Bu da Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye ilişkilerinin şimdiki konumunda belirleyici olmuştu.


Etiketler :