Tunceli'de heyecan yaratan ışık topu

Tunceli'de dün gece saat 22.30 sularında aniden gökyüzünden yere doğru düşen büyük ışık topu korku ve heyecan yarattı. Işık topunun göktaşı olduğu düşünülüyor.

Haber: Ferit Demir/ Tunceli

Tunceli'de dün gece saat 22.30 gökyüzünden büyük bir alev topu şeklinde yere doğru inen ve Hozat ile Tunceli  arasındaki dağların arasında yere düştüğü  görüntülenen ışık topunun büyük bir meteor olduğu düşünülüyor.

Işık topunun gökyüzünden yere düştüğü anlar Tunceli'de özel bir şirketin  güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde   büyük bir  ışık topu gökyüzünde hızlı bir şekilde yere  doğru dağların arasına düşüyor ve büyük bir alanı aydınlattığı görülüyor.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız eski  meteoroloji müdürü Mehmet Demir büyük bir alev topu halinde düşen  çisimin meteor olduğunu  düşündüğünü belirterek şöyle konuştu; "Bilindiği üzere  dünyaya  her gün meteor dediğimiz göktaşları düşüyor.  Atmosferden dünyamıza düşen bu göktaşlarının boyutları büyük ise atmosfere girdikleri anda yüksek hızdan dolayı yaşanan sürtünme nedeniyle ışık saçarlar meteorun büyüklüğüne görü bu ışık topu büyük görülebilir. Büyük  boyuttaki meteorlar  yeryüzüne kadar düşer ama kütlesi küçük ise   atmosferde sürtünme nedeniyle  belli bir seviyede yok olurlar. Görüntülerde izlediğim kadarıyla  dün gece düşen meteor taşı bayağı büyük ve oldukça ışık saçmış muhtemelen düştüğü yerde de büyük bir krater açmıştır  bilim insanları bu konuda sanıyorum incelemelerini sürdürüyor. Zaten boyutu çok büyük olduğu içinde  Türkiye'nin birçok kentinde bu  durum gözlemlenmiş"
 

Korku ve panik yaşadım

Göktaşının düşme anını güvenlik kamerasında  canlı olarak fark eden İnan  Ser ise  o anda büyük bir korku ve heyecan yaşadığını belirterek şunları söyledi;  " Gece saat 22.30 surlarıydı.  İl merkezi Dinar Deresi bölgesindeki iş yerinde güvenlik kamerasında çevre güvenliği için takipte olduğum sırada aniden ortalık ışık  oldu ve ekranda  büyük bir ışık topu yere doğru düştüğünü fark ettim . Büyük bir alev topuydu çok parlaktı yere düşünce de bayağı ortalık aydınlandı çok korktum  ve panik ile birlikte heyecanda yaşadım. Görüntüyü  birçok defa izledim ve sabah haberle baktığımda farklı illerde de fark edilmiş ve meteor olduğu yazılıyordu."


 

Etiketler :