Tunceli ateş çemberinde! 'Batı'da gördüğümüz müdahale bu bölgede yok'

Tunceli ateş çemberinde! 'Batı'da gördüğümüz müdahale bu bölgede yok'
Tunceli'de son iki haftadır devam eden orman yangınlarında, Hozat ve Ovacık ile Munzur vadisi içinde yangınlar tamamen kontrol altına alınırken Tunceli'de yeni yangın haberleri gelmeye devam ediyor. Pülümür ilçesi Balpayam köyü ve Aktuluk köyünde çıkan orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale hala devam ediyor.

Ferit Demir/Tunceli

Tunceli'de iki hafta önce Hozat ile Ovacık ilçesi arasında yer alan Kurukaymak ve Buzlutepe köyleri dağlık alanında başlayan orman yangınları 13 gün süren yoğun çalışmalar sonucu kontrol altına alınırken, Munzur vadisinde ki yangın ise 4'üncü gününde kontrol altına alındı.

Kutuderesi Vadisi Zel Dağı eteklerinde 6 gündür devam eden orman yangınına  son iki gündür havadan yapılan müdahalelere rağmen kontrol altına alınamadı.

Bugünde  Tunceli'nin Pülümür İlçesi Balpayan köyü ile Tunceli Merkez  Aktuluk köyünde yeni orman yangınları çıktı. Hızlı müdahale yangının yayılmasını engelledi

Tunceli il merkezi Aktuluk mahallesinde akşam saatlerinde çıkan orman yangını bir anda büyük bir alana yayılmaya başladı. Yangına ilk olarak orman işletme müdürlüğü ekipleri Tunceli belediyesi itfaiyesi ve ekipleri ile Özel idare genel sekreterliği ekipleri mübadele etti.

Tunceli'de bulunan 2 yangın söndürme helikopteri de yangına havadan müdahale ederek yangının büyümesini engellerken yangın 2 saatlik çalışma sonrası tamamen kontrol altına alınarak bölgede soğutma çalışmaları başlatıldı.

Bu arada Tunceli merkez Gökçek köyü Kutuderesi Vadisi Zel Dağı eteklerinde 5 gün önce başlayan orman yangını devam ediyor.

Dün ve bugün havadan yapılan müdahalelere rağmen kontrol altına alınamayan yangından sonra öğlen saatlerinde Pülümür ilçesi Balpaşam köyünde çıkan orman yangını da devam ediyor.

CHP heyeti Tunceli'de

Tunceli'de devam eden orman yangınları ile ilgili CHP Tunceli bölgesine ikinci milletvekili heyetini gönderdi. İki gün önce Tunceli'ye gelen Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığındaki CHP heyeti Tunceli'deki incelemelerinin ardında yangınların devam ettiği Bingöl'ün Yedisu ilçesine geçti.

CHP Çevre komisyonu üyesi ve İzmir milletvekili Murat Bakan ve CHP İzmir milletvekili Mahir Polat'ta Tunceli'ye gelerek devam eden orman yangını bölgelerine giderek incelemelerde bulundular.

CHP Elazığ milletvekili Gürsel Erol'da Tunceli'ye gelerek Munzur vadisi Milli parkı içinde soğutma çalışmalarının devam ettiği yangın bölgesine geçerek burada yetkililer ve gönüllü ekipler ile görüşüp basın açıklaması yaptı.

10 günden fazladır yangınlar devam ediyor

Erol yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi; “Munzur vadisi Milli parkı Türkiye'nin en eski  milli parklarından biri. Bugün burada yaşanan yangının izlerini görünce içimiz yanıyor. Munzur Vadisi Milli Parkı Alan olarak Türkiye'de en büyük milli parklardan biridir. Ekolojik yapısı ve yaban hayatı bakımında çok zengin ve Türkiye'de birçok nesli tükenmekte olan canlının yaşadığı önemli mekanlardandır. 10 günden fazladır Tunceli'nin farklı noktalarında yangınlar devam etmektedir. Özellikle Hozat, Ovacık il merkezi bölgelerinde devam eden yangılar var. Bugün şahit olduğum şu Munzur Vadisi Milli Parkı’nda soğutma çalışmaları devam ediyor. Burada ekipler müthiş bir gayret göstermiş havadan müdahale yangının kontrol altına alınmasını sağlamış. Tunceliler burada inanılmaz bir dayanışma göstermiş emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ederim.

Ağustos ayında Türkiye'de büyük doğal afetler yaşandı yüreğimiz çok yandı. Tunceli ilimizde bu doğal afetlerde özellikle orman yakınlarında büyük  tahribatlar yaşadı. Ama Tunceli'de şu an iyi olan şey vatandaşın duyarlılığı ve büyük bir özveri ile dağları taşları aşarak canları pahasına doğaların korumak için sahip çıkması”

Gürsel Erol'dan sonra Munzur Vadisi'ne gelerek incelemelerde bulunan CHP Çevre Komisyonu üyesi ve İzmir milletvekili Murat Bakan ile Tunceli milletvekili Polat Şaroğlu ile İzmir Milletvekili Mahir Polat daha sonra yangınların devam ettiği Kutuderesi Vadisi’ne giderek incelemelerde bulunduktan sonra Halk TV'ye  açıklamalarda bulundu.

'TBMM Çevre Komisiyonu dilekçemizi dikkate almadı'

Bakan Yaptığı açıklamada şunları söyledi; “2 gündür Tunceli'de yangın bölgesinde incelemelerde bulunuyoruz. Bugün Munzur Vadisi Salderesi bölgesine çıktık. Ben ve İzmir Milletvekilimiz Mahir Polat,  1700 rakımlı tepelere kadar çıktık,  gerçekten çok zorlu bir coğrafya. Biz Burada gelmeden önce TBMM Çevre Komisyonu’na bir dilekçe verdik. Tunceli'de yaşanan orman yangınlarından daha önemli bir çevre sorunu olamaz. Munzur Vadisi Milli Parkı hem biyolojik çeşitlilik hem de yaban hayatı bakımında Türkiye'nin önemli milli parklarından biri. Burudaki orman yangılarına nasıl ki Muğla'da Milas'ta, Bodrum'da Marmaris'te  mücadele edildiyse, aynı şekilde müdahale edilmeli ve mücadele edilmeli dedik. Ancak TBMM Çevre Komisiyonu dilekçemizi dikkate almadı.

Batı'da gördüğümüz müdahale bu bölgede yok

Bizde CHP Çevre Komisyonu üyeleri olarak buraya kadar gelerek hem yangınlara dikkat çekmek istedik hem de yetersiz olan mübadelenin daha yeterli hale getirilmesi için çağrıda bulunmak istedik. Yani Batı'da gördüğümüz müdahale bu bölgede yok. Batıdaki araç gereç uçak helikopter teçhizat sayısı bu bölgede yok. Şu an havadan müdahale eden 2 helikopter yetersiz kalıyor. Daha önce de söyledik Türk  Silahlı Kuvvetlerinin elinde genel maksat helikopterleri var. Bu helikopterlere su sepeti takılarak yangınlarda kulanınsın dedik. Ama hiç ses çıkmadı. Biz bütün yangın bölgelerine gidiyoruz ne yaparız diye uğraş içindeyiz.”