Tuhaf uygulamanın sonucu: İçki yasağı sözlü iletildiği için dava da açılamıyor

Tuhaf uygulamanın sonucu: İçki yasağı sözlü iletildiği için dava da açılamıyor
Koronavirüs tedbirleri nedeniyle yarın başlayacak olan desteksiz tam kapanmada en tartışılan konularından biri içki yasağı oldu. İçki satışının, resmi bir genelge değil, sözlü olarak yasaklandığı öğrenildi.

HAZAR DOST

İçişleri Bakanlığı, yayınladığı genelgelerle beraber 29 Nisan-17 Mayıs arasında gerçekleşecek olan tam kapanma sürecine dair ayrıntıları netleştirmeye çalışıyor. Dün (27 Nisan) belirsiz kalan ve en çok tepki çeken konuların başında ise ''Tam kapanmada içki yasak mı?'' sorusu oldu. 

Halktv.com.tr'ye konuşan Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş, kendilerine içki yasağına dair herhangi bir yazı gelmediğini belirterek ''İçki satışı, daha önce karşılaştığımız bizlere oda başkanları aracılığıyla sözlü olarak beyan ediliyor'' derken, yazılı genelge gönderilmemesinin nedenini ''Yazılı olduğu zaman dava açabiliyoruz ve mahkeme yasağı kaldırabiliyor'' diye konuştu.

İçki satışının yasaklandığına dair ise açıklama yapan tek hükümet görevlisi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ydu. Soylu, tekel bayilerin içki satışında muafiyeti olmayacağını belirtti. Fakat İçişleri Bakanlığı'nın resmi sitesinde ''Tam Kapanma Tedbirleri Genelgesi İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular'' başlıklı içeriğinde içki yasağına dair bir açıklama bulunmuyor.

 Yasağın gerekçesi ne? 

İçki satışının yasaklanmasının nedenini sorduğumuz zaman ise Aybaş, ''Asayiş ve güvenlik bahane ediliyor'' yanıtını verdi. Tekel bayilerinde içki satışının denetimi ise il ve ilçelerde bulunan asayiş ekipleri tarafından gerçekleştirilecek.

Türkiye'nin en çok vergi veren sektörlerinden biri olduklarını belirten Aybaş, ''Bu uygulama özel, seküler yaşama müdahaledir. Şeriatın provasıdır. Durum çok iyiye gitmiyor'' diye konuştu. 

Sektöre yasak var koruyucu tedbir yok

Tekel bayilerinin ana sermayesini içki oluşturuyor. Aybaş, dükkanının sermayesinin yüzde 90'nın içki olduğunu belirterek, ''Ödemelerimiz var, senetlerimiz var. İçki satmadan açık olursak bir ayda 10 gün çalışmış gibi oluyorum. Hiçbir şekilde bizi koruyucu bir tedbir de alınmadı. Kaderimize terk edildik'' dedi. 

 

Etiketler :