Topluluklardan ortak bildiri: Bisikletli ulaşım bir insan hakkıdır, ölümle sonuçlanmasın

Topluluklardan ortak bildiri: Bisikletli ulaşım bir insan hakkıdır, ölümle sonuçlanmasın
Bisikletli ulaşımda güvenlik önlemlerinin alınması ve ulaşım için altyapı oluşturulmasını talep eden 93 bisiklet platformu ve STK ortak bir açıklamayla taleplerini sıraladı.

halktv.com.tr Haber Merkezi

Bisikletli ulaşımın güvenlik önlemlerinin alınmaması nedeniyle ölümlü kazalara yol açtığını dile getiren bisiklet toplulukları ve STK’ler, “Bisikletli ulaşım bir insan hakkıdır, ölümle sonuçlanmasın” başlıklı bir basın açıklaması yayımladı.

Yapılan açıklamada, bisiklet sürücüleri olarak güvenli bisikletli ulaşım altyapısı talep eden platformlar, tavsiyelerini de sıraladı.

Güvenli bisiklet erişimi acil planının açıklandığı bildiride şu taleplerde bulunuldu:

  • Şehir merkezlerinde ve yaya/bisikletli öncelikli yerlerde
  • Hız sınırlaması, malzeme farklılaştırması gibi elemanlar ile trafik durultması (traffic calming) yapılmalı; yatay/düşey bisikletli ulaşım bilgilendirme tabela vb. ile görünürlükleri sağlanmalı,
  • Her kentimizde, bisikletli ulaşım ağı oluşturmak üzere mümkün olan koridorlara ayrılmış bisiklet altyapısı, yolları ve gerekli otopark, odak gibi donatısı ile yapılmalı,
  • Bisiklet kullanımını teşvik edecek sürdürülebilir ve ekolojik kentsel planlama ve ulaşım planlaması yapılmalı,
  • Yerel Yönetim - STK - Kamu işbirlikleri ile yerel bisiklet politikaları ve eylem planları hazırlanmalı ve uygulanmalı,
  • Bisiklet yollarının motorlu araç parklanmasından korunması için etkin tedbirler alınmalı. Bisiklet yoluna park eden motorlu araçlar için mobil platformlar üzerinden ihbar ve şikayet mekanizmaları oluşturulmalı,
  • Şehir içlerinde, çevre dostu bisikletli ulaşımı teşvik edici kentsel tasarım projeleri geliştirilmeli,
  • İnsan ve çevre sağlığı için en önemli bir taşıt olan bisikletin kullanımı ve yaygın bisikletli sürüş için dernek ve toplulukları destekleyecek teşvikler öngörülmeli.
  • İlk öğretim, Orta öğretim ve Üniversitelerde bisikletin kullanımı ve bisikletli sürüş zorunlu ders olarak veya geçiş aşamasında seçmeli ders olarak öngörülmeli.

Yapılan açıklamada, bisikletli ulaşımın önemine de dikkat çekilirken, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu hatırlatılarak “Bisikletliler varsa bisiklet yolunu, bisiklet yolu yoksa motorlu araç yolunun bir şeridini kullanırlar ve geçiş önceliğine sahiptirler” denildi.

Bisikletli ulaşımı tercih edenlerin; çevreye zarar vermediği, sağlığa zararlı egzoz gazı salınımı yapmadığı, başta bağışıklık sistemi olmak üzere sağlıklarına olumlu katkıda bulunduklarını, şehiriçi trafik sıkışıklığının çözümüne katkı sağladıkları ve motorlu araçların onda biri maliyetli yollar ile yetindikleri ifade edildi.

Bildiriye 93 bisiklet platformu ve sivil toplum kuruluşu imza attı.

 

Etiketler :