Temmuz ayında 36 kadın öldürüldü

Temmuz ayında 36 kadın öldürüldü
Temmuz ayında erkekler tarafından 36 kadın öldürüldü, 11 şüpheli şekilde ölü bulundu.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun açıkladığı rapora göre, temmuz ayında 36 kadın cinayeti işlendi, 11 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu.

Öldürülen 36 kadından 18’inin neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 5’i ekonomik bahaneyle, 13’ü de boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü.

Platformdan şüpheli ölümlere ilişkin yapılan açıklamada, "18 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor" ifadesi kullanıldı.

Öte yandan platformdan yapılan açıklamada İstanbul Sözleşmesi'ne dikkat çekildi. Şöyle denildi:

"Türkiye’de İstanbul Sözleşmesi tartışmaya açıldı ve sözleşmeye yönelik saldırılar arttı. Kadınların modern haklarına yönelik saldırılar söz konusu olduğunda kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet, eşit ve özgür yaşam hakkımıza yönelik saldırılar artmaktadır. Kadınları yaşatan İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açılması bir yana, Sözleşmenin tam ve etkin uygulanması için kadınlar mücadeleye devam ediyor."

whatsapp-image-2020-08-01-at-16-28-58.jpegwhatsapp-image-2020-08-01-at-16-29-00.jpegwhatsapp-image-2020-08-01-at-16-29-01.jpeg


 

Etiketler :