Temizlik Yapılan Denizden Resmen Çöplük Çıktı

Sinop'ta liman içinde 16 dalgıçın katıldığı deniz dibi temizliğinde skandal bir görüntü ortaya çıktı.

Sinop Eğitim Programları Evrensel ve Kültürel Aktiviteler Derneği, Sinop Üniversitesi Su Altı Teknolojisi eğitmenleri ve öğrencileri tarafından gerçekleştirilen denizde dip temizliği etkinliğinde, denizden çuvallar dolusu çöp çıkarıldı.

Sinop Eğitim Programları Evrensel ve Kültürel Aktiviteler Derneği Başkanı İrem Ebru Kuru, denizden özellikle plastik atık çıktığını belirterek şunları söyledi:

DENİZ PİSLİK DOLU

“Bu proje, Eğitim Programları ve Evrensel Kültürel Aktiviteler Derneği’nin Avrupa dayanışma programı yüksek öncelikli bölgelerde gönüllü takımların projesi. Biz burada bu proje kapsamında Karadeniz’in sürekli kirlenen doğal yaşamını öne çıkarmak için bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda diğer çeşitliliğin, canlı yaşamının devamını istiyoruz. Sinop, Karadeniz’de en çok çöp biriken bir bölge. Birçok nehrin akıttığı pis sularla birlikte birçok plastikler, özellikle mikro plastikler çevreye ve su altı yaşamına çok zarar veriyor. Dolaylı olarak insan yaşamına da zarar veriyor. Çünkü, bu balıkları insanlar yiyor. Biz bu yaptığımız projeyle temizlik yapıyoruz. Öncelikle plaj temizliği yaptık. Daha sonra bu hafta su altı temizliği yapıyoruz. Şu ana kadar sudan çıkardığımız çöplerin içerisinde birçok sayıda plastik bulunuyor. Hastane atıklarına kadar çöp bulunuyor.”

Sinop'ta dip temizliği yapılan denizden “çöplük” çıktı

"SU ALTINDA İNANILMAZ ŞEYLER VAR"

Sinop Üniversitesi Su Altı Teknolojisi öğrencisi Enes Aşkın Yetiş, su altında ilginç ve çeşitli çöpler bulunduğunu belirtti:

“Su altında ilginç diyebileceğim birçok çöp var. Gerçekten buraları bu çöplerin nasıl atıldığı hakkında hayal gücüm yeterli olmuyor. Çünkü, su altında inanılmaz şeyler var. Çok eski ya da çok yeni çöpler var. Biz de bunları temizleyip limanları daha temiz hale getirmek için çalışıyoruz. Bugünkü dalışımız da bunun içindi. Daldık, çöpleri çıkardık ve dalışımızı tamamladık. Arkadaşlarımla beraber iyi iş çıkardığımızı düşünüyorum.”

Etkinliğe katılan Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz ise şu ifadeleri kullandı:
“Çok iyi bir farkındalık yarattılar. Karadaki çöpleri, atıkları toplamak daha kolay. Hatta denizin üzerindeki atıkları toplamak kolay ama su altını toplamak gerçekten zor. Arkadaşlarımız saatlerdir uğraşıyorlar. Denizin altından çöpleri toplayabilmek ve çıkarabilmek bir o kadar riskli. Biz hemşehrilerimize, Sinop’u ziyarete gelen ziyaretçilerimize, misafirlerimize özellikle dikkat etmelerini istiyoruz. Hem suyun hem de karasal ortamın temizliği çok önemli.”

Denizden çıkarılan atıklar Sinop Belediyesi temizlik işçileri tarafından toplandı.

Kaynak:ANKA