Teleferik Faciasında Mahsur Kalan Son Kişi de Kurtarıldı

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde teleferik direğinin kırılmasıyla birlikte yaşanan faciada bir kişi öldü. Kazanın neden meydana gelişiyle ilgili ayrıntılar ortaya çıktı. Teleferik kabinlerinde mahsur kalan 184 kişiden sonuncusu da kurtarıldı.

Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla yoğunluk yaşanan Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde Tünektepe Teleferik Tesisi'nde direklerden birisi heyelan nedeniyle devrildi. Devrilen direğe çarparak parçalanan kabindeki 8 kişi kayalık alana düştü. 1 kişi hayatını kaybetti.

Kabinlerde 184 kişi mahsur kaldı.

Teleferik kabinlerinde mahsur kalan kişiler 23 saat boyunca kurtarılmayı bekledi. Kurtarma anları saat saat kaydedildi.

teleferik-son-kisi.jpg

Saat 16:04 itibarıyla kabinde mahsur kalan son kişi de kurtarıldı.

teleferik1.jpg

VİDA KIRIĞI İDİDASI

AFAD Başkanı Okay Memiş kazanın nedeni olarak teleferik direğinin tepesinde bulunan bir vida kırığını gösterdi. Vida kırığının neden meydana geldiğinin araştırıldığını belirten Memiş, direğin kırılmasına neden olduğu belirtilen heyelanın ise söz konusu olmadığını bildirdi.

13 GÖZALTI KARARI

Adalet Bakanı Tunç: Antalya'daki teleferik kazası ile ilgili teleferik hattını işleten firma ile yine teleferik hattının bakım ve onarımından sorumlu firmanın sorumlu ve çalışanlarının da aralarında yer aldığı 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiştir.

YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Antalya Konyaaltı’nda Sarısu teleferik hattında meydana gelen kazaya ilişkin "Teleferikte mahsur kalan vatandaşlarımızın kurtarma çalışmaları tamamlanmıştır. Mahsur kalan 24 kabindeki 174 kişi başarıyla tahliye edilmiştir" açıklamasını yaptı.

MAHSUR KALANLAR YAŞADIKLARINI ANLATTI

İstanbul'dan tatil için Antalya'ya gelen Hatice Polat ve ailesi helikopter yardımıyla kurtarıldı.

Kurtarılmasının ardından yeri öperek şükreden Polat, yakınlarına sarıldı.Polat, korku ve panik yaşadıklarını söyledi.

"BİLİNÇ KAYBINA UĞRADILAR"

Birden elektriklerin kesildiğini ve takla atmaya başladıklarını anlatan Polat, "Dört beş takla attık sonra ne olduğunu hatırlayamadım. Geceyi çok kötü geçirdik, çok korktuk, çocuklar vardı yanımızda, çocuklar bilinç kaybına uğradılar. Zaten sabah fazla kahvaltı yapmamıştık. Yemek, su, başka ihtiyaçlar konusunda zor anlar geçirdik." diye konuştu.

Yere inebileceklerini düşünemediğini belirten Polat, "Çok şükür yere indim, Allah kimsenin başına vermesin. Burada 7 saat kalmak işkence gibiydi. Her saniye sallanıyor, sürekli aynı korkuyu yaşıyorsun, çok zor, anlatılmaz bir şeydi. Çok travma yaşadık, bu travmadan nasıl kurtulabileceğimizi bilmiyorum." ifadelerini kullandı.

Kazazede Turgay Büyükşahin de yetkililerin ve görevlilerin kendilerine çok yardımcı olduğunu kaydederek, "Sağ olsunlar fazlasıyla ilgilendiler, yardımcı oldular. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ederiz. Allah devlete zeval vermesin." dedi.

YAVUZYILMAZ: BAKIMLARI YAPILDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, kurtarma çalışmalarının gerçekleştirildiği bölgede yaptığı açıklamada, teleferik ile ilgili bakım-onarım işlemlerinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca onaylanmış ve sertifikalandırılmış uzman şirket tarafından yapıldığını bildirdi. Yavuzyılmaz, "Son yaptırdığı yıllık bakım 19 Şubat-4 Mart 2024 tarihleri arasındadır. Bu bakım sözleşmesi ve sonuç raporlarıyla birlikte tarafımızca incelenmiş, bakım esnasında tespit edilen eksiklikler giderilmiş ve neticesinde bakım raporu da devreye girmiştir. Aynı zamanda da yine haftalık ve aylık bakımlarda yapılmıştır" dedi.

DİREK HEYELAN NEDENİYLE KIRILMIŞ

AFAD Başkanı Okay Memiş, teleferik kazasına ilişkin yaptığı açıklamada, teleferik hattındaki 5'inci direğin heyelan nedeniyle kırıldığını, 1 kabinin kırılan direğe çarparak hasar aldığını kaydetti. Memiş, şu anda kuvvetli rüzgarın yer yer çalışmaları zorlaştırdığını belirtti.

Memiş, hava kararana kadar operasyonu tamamlamayı düşündüklerini söyledi. Okay Memiş, kurtarma çalışmalarına 7 helikopter, 87 araç ve 435 personelin katıldığını, AFAD başkanlık ve il müdürlüklerinden destek olarak 77 personelin intikal ettirildiğini kaydetti. Okay Memiş, hastanelerde tedaviye alınan yaralı 7 kişinin durumunun da iyi olduğunu sözlerine ekledi.

teleferik2.jpg

KAZA NASIL MEYDANA GELDİ?

DHA Muhabiri Alparslan Çınar, kazanın nasıl olduğunu anlattı. Teleferik direklerinden birinin kırıldını ve bir teleferik kabinine çarptığını anlatan Çınar, direğin çarpma şiddetiyle teleferik kabininin tabanının parçalandığını, kabinde bununan 8 kişinin boşluğa düştüğünü anlattı.

teleferik11.jpg

teleferik10.jpg

TATİL İÇİN GELMİŞ

teleferik-yasamini-yitirdi.jpg

Hayatını kaybeden Memiş Gümüş, 54 yaşındaydı. Antalya'daki teleferik kazasında yaşamını yitiren avukat Memiş Enes Gümüş'ün ailesiyle Ramazan Bayramı tatili için Antalya'da bulunduğu belirtildi.

İçişleri Bakanı Yerlikaya X hesabından, Antalya'da devam eden kurtarma çalışmalarına ilişkin son durumu paylaştı. Yerlikaya'nın saat 07.15 itibarıyla yaptığı açıklamada, şu bilgiler yer aldı:

"Teleferikte mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarma çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Asılı kalan 15 kabindeki 98 kişi başarıyla tahliye edilmiştir. Sahil Güvenlik Komutanlığına ait 4 helikopter kurtarma çalışmalarında aktif olarak görev yapmaktadır. Bölgeye, AFAD, jandarma, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, UMKE, STK ve itfaiye ekiplerinden toplam 543 arama kurtarma personeli, 7 helikopter, 1 askeri kargo uçağı, 108 araç ve

6 ambulans ile drone görevlendirilmiştir. Kurtarma çalışmaları titizlikle sürdürülmektedir."

yeni-proje-82.png

ÖLÜ VE YARALILARIN KİMLİĞİ TESPİT EDİLDİ

Kimlik tespit çalışmasıyla Memiş Gümüş'ün (54) yaşamını yitirdiği, Özlem Şahin, Kaan Akgün, Fatih Gümüş, Keziban Çapar Gümüş, Lütfullah Kerim Gümüş, Herdem Eyüpoğlu ve Kırgızistan uyruklu Akmaral Abdyldaeva'nın yaralandığını belirlendi.

"YARALILARIN DURUMU CİDDİYET ARZ ETMİYOR"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada kazada yaralananların sağlık durumunun ciddi olmadığını açıkladı.

Kazayla ilgili adli soruşturma başlatılırken, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek teleferiğin yıllık ağır ve rutin bakımlarının yapıldığını söyledi.

MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ

Bakan Yerlikaya, olayla ilgili mülkiye müfettişlerinin görevlendirildiğini de ifade etti.

KURTARMA EKİBİ ÜYESİ YARALANDI

Çalışmalar sırasında bir kurtarma ekibi üyesi yaralandı. Yaralanan görevli, sağlık ekibince hastaneye kaldırıldı.

ADLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, teleferik kazasına ilişkin olarak Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Bakan Tunç, kazaya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, özetle şunları yazdı:

"Önceliğimiz vatandaşlarımıza bir an önce ulaşılmasıdır. Hepimizi üzen olayla ilgili olarak Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmıştır. Olayın nedeni ve sorumlularının tespiti için makine mühendisi, elektrik mühendisi ve iş sağlığı güvenliği uzmanlarından oluşan 5 kişilik bilirkişi heyeti görevlendirilmiş olup, halihazırda olay yerinde incelemelerine devam etmektedirler. Adli soruşturma, bir Cumhuriyet Başsavcıvekili ve bir Cumhuriyet Savcısının koordinasyonunda tüm yönleriyle sürdürülmektedir."