Meclis'te tarihi hafta: Hayvanları Koruma Kanunu geliyor

Meclis'te tarihi hafta: Hayvanları Koruma Kanunu geliyor
TBMM'de bu hafta iki önemli yasal düzenleme görüşülecek. 6 Temmuz salı günü gerçekleşecek TBMM Genel Kurulunda, kamuoyunda 4'üncü Yargı Paketi olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek.

Haftanın Meclis programına alınan 4. yargı paketindeki düzenlemelerin içeriğinde yer alan 'tutuklamada somut delil aranması' koşulu Elmadağ davasında sanıkların serbest bırakılması ile ilgili tepkilerin ardından tartışma konusu olmuştu. İktidarın buradaki olası karışıklığı gidermek için teklifi tekrar değerlendirmeye almasının pakette gecikmeye yol açabileceği söyleniyor.  

Bu kanun teklifi ile eşe karşı işlenen 'kasten öldürme', 'kasten yaralama', 'eziyet' ve 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarında kabul edilen cezayı artırıcı nedenler, boşanmış eşi de kapsayacak.   

'Eziyet, işkence ve cinsel saldırılar da Türk Ceza Kanunu kapsamında'

Salı günü ayrıca Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda, Hayvanları Koruma Kanunu ve Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek. Teklifle; hayvanlar 'mal' statüsünden çıkarılarak ve 'can' olarak tanımlanacak, 'süs hayvanı' terimi de kullanılmayacak. Hayvanlara eziyet, işkence ve cinsel saldırılar da Türk Ceza Kanunu kapsamına alınacak. Nesli yok olma tehlikesi altında olan bir hayvanı öldüren kişiye ise 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Sözkonusu düzenlemeleri ana hatlarıyla hem iktidar hem muhalefet partileri destekliyor. Muhalefet, düzenlemenin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından defalarca söz verilmesine rağmen gecikmesinden dolayı eleştirilerde bulunurdu. Tasarının hızla yasalaşması bekleniyor.   

Öte yandan bu hafta araştırma komisyonları da toplanacak. Küresel İklimi Araştırma Komisyonu, İklim ve Meteoroloji Grubu, Orman Grubu, Çevre Grubu ile Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Grubu temsilcilerini dinleyecek. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu da, perşembe günü AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı'yı dinleyecek. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de AK Partili milletvekillerini dinleyerek, sorularını yanıtlayacak.

 

Kaynak:DHA

Etiketler :