AKP, hayvan hakları yasasını Meclis'e sundu: Hayvanlar 'mal' değil 'can' olacak

Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik öngören teklif, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, “Hayvanlar, mal, eşya olmaktan çıkarılıp canlı statüsüne getirilmekte; hayvanlarla ilgili husus ‘mala zarar vermeden’ çıkarılıp ‘cana zarar verme’ noktasına getirilerek suç kapsamına alınmaktadır” dedi.

AKP Grup Başkanvekili Ünal, TBMM’de yaptığı basın toplantısında Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik öngören teklifin ayrıntılarını anlattı. Ünal, “Dünyayı birlikte paylaştığımız hayvan dostlarımız bize emanet. Hayvanları Koruma Kanunu’nu bu hassasiyetle yeniden şekillendirmiş oluyoruz” dedi.

Hayvan haklarının korunması amacıyla 2019’da Meclis Araştırma Komisyonu kurulduğunu anımsatan Ünal, şöyle konuştu:

“Komisyonda konunun tarafı herkesin görüşleri alınarak kanun teklifine katkı sunuldu. Hayvanların rehabilitasyonu ve korunması önemli bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmaktadır. Yaptığımız düzenlemenin ruhunu, kalbini ve temel fikrini oluşturan bakış açımız şudur: Hayvanlar, mal, eşya olmaktan çıkarılıp canlı statüsüne getirilmekte; TCK 151'de hayvanlarla ilgili husus ‘mala zarar vermeden’ çıkarılıp ‘cana zarar verme’ noktasına getirilerek suç kapsamına alınmaktadır. Hayvan refah ve sağlığı temin edilirken hayvanların, insanlarla birlikte, insanların refah ve huzuruna tehdit oluşturmadan ahenk içinde yaşamalarını temel almaktadır.”

Teklifte, hayvanların icra konusu olmaktan kurtarıldığını kaydeden Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sahiplerinin borçlarından dolayı hayvanların haczedilmesi de ortadan kalkmaktadır. Sahipli-sahipsiz hayvan ayrımını da kaldırıyoruz. Nesli yok olma tehlikesi altında olan hayvanı öldürme, hayvan neslini yok etme, kasten öldürme, işkence etme, cinsel ilişki, hayvan dövüştürme fiilleri, suç olarak düzenlenmektedir. Sahibi tarafından şikayet hakkı kullanılmasa dahi süreç takip edilecektir. Suçun hayvana karşı işlenmesi durumunda süreç, hem Tarım Bakanlığı hem de adli mercilerce takip edilecek. Sahipsiz hayvanların tedavi, dijital kimliklendirme ve rehabilitasyon süreci, etkin bir şekilde yürütülecektir. Tehlikeli türlere sahip olanlara ise hayvanlarını kısırlaştırma, ağızlıksız dolaştırmama, halkın yoğun olarak bulunduğu bölgelere girmeme şartıyla 'mevcut hayvanına ölünceye kadar bakabilirsin' demekteyiz. Kara ve su sirkleriyle yunus parklarının açılması ve işletilmesi yasaklanmaktadır. Mevcut işletmelerin ise uhdesinde bulunan hayvanların doğal yaşam süresine bağlı olarak tasfiyesi öngörülmektedir."

 

 

Kaynak:ANKA Haber Ajansı