Taliban, Türkmen asıllı tercümana işkence edip tutukladı

Halk TV'de Can Coşkun'un sunumuyla ekrana gelen Haber Masası programında Türk Silahlı Kuvvetleri'ne tercümanlık hizmeti vermiş Türkmen asıllı tercümanların son durumu değerlendirildi. Coşkun, Türkmen asıllı Afgan tercümanlardan Esedullah Muradi'nin işkence sonrası fotoğraflarını paylaştı.

Halk TV'de Can Coşkun'un sunumuyla ekrana gelen Haber Masası programında Türk Silahlı Kuvvetleri'ne tercümanlık hizmeti vermiş Türkmen asıllı tercümanların tahliye edilmemesi değerlendirildi. Coşkun, TSK'ya hizmet etmiş Türkmen asıllı tercümanlardan Esedullah Muradi'nin işkence sonrası fotoğraflarını paylaştı.

100-150 kadar tercüman tahliye edilmediği söylenmişti

Coşkun, Haber Masası'na konuk olan Esedullah Oğuz'un 'Türk Silahlı Kuvvetleri'ne tercümanlık hizmeti vermiş tercümanlardan 100-150 kadarının tahliye edilmediği ifadesini aktararak şöyle konuştu:

Biliyorsunuz Afganistan'da Türk Silahlı Kuvvetleri'ne 6-7 yıl boyunca hizmet etmiş Türkmen asıllı tercümanlar var. Bunların büyük bir bölümü Türkiye'deki üniversitelerde eğitim aldılar. Türk kültürüyle yetiştiler. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne tercüman hizmeti veriyorlar. O isimlerden biri, Esedullah Muradi. Türkmen asıllı bir Afgan, onun da dahil olduğu 100-150 kadar tercümanın Afganistan'dan tahliye edilmediğini araştırmacı yazar Esedullah Oğuz dün haber masasında anlatmıştı.

'Aralarında öldürülenlerin olduğu iddia ediliyor'

Coşkun, Taliban'dan kaçmayı deneyen tercümanların bazılarının yakalandığını ve aralarında ölenlerin olabileceğini aktararak şöyle devam etti:

"Yaklaşık üç hafta kadar önce ilk kez Esedullah Oğuz 'Biz haber alıyoruz, orada imdat çağrısında bulunuyorlar. Türk Silahlı Kuvvetleri oradan tahliye ediliyor. Bu tercümanlar tahliye edilmeyecek gibi duruyor, onlara hizmet etti bu tercümanlar'  Sonra bu tercümanların büyük bölümünün tahliye edilmediği anlaşıldı. Musa Karken yasa dışı yollarla kaçmaya çalıştı. Birkaç kişi daha Taliban'dan kaçmayı denedi. Aralarında öldürülenlerin de olduğu iddia edildi."

Taliban tarafından işkence edilip tutuklandı

Coşkun, Esedullah Muradi'nin Taliban tarafından gözaltında darp edildiği görüntülere dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Şimdi ilk kez bir fotoğraf belgesiyle birlikte ekrana gelecek. Esedullah Muradi, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne çalışan tercümanlardan biri. Soldaki tutuklama belgesi, Taliban tarafından tutuklandı, sağdakiler ise işkencenin belgeleri, Taliban önceki gün kendisini gözaltına alıyor, darp ediyor ve serbest bırakıyor. Sabah saatlerinde adresine gidip tutukluyorlar. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne çalışan birinin tutuklandığı belirtiliyor. Milli Savunma Bakanlığı'ndan bu konuda resmi, açıklayıcı bir bilgi geldiği taktirde aktarmak istiyoruz. Türkmen asıllı tercümanların neler yaptığına ilişkin ayrıntıları bilmek istiyoruz. Türkmen asıllı dememin sebebi dil konusunda da sıkıntı olmaması. Musa Karken bizzat Haber Masası'nda anlattı. Ortada bir çeviri hatası olmuyor."

 

Etiketler :