Taksim'de Onur Yürüyüşü öncesi polis müdahalesi

19. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'ne İstanbul Valiliği izin vermedi. Kararın ardından İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi ise Taksim için çağrıda bulundu. Beyoğlu Mis sokakta buluşmaya başlayan kalabalığa polis müdahale etti. Aralarında gazetecilerin de olduğu en az 30 kişinin gözaltında olduğu öğrenildi.

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası komitesi 19. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nün bugün saat 17.00'da Taksim'de gerçekleşeceğini duyurmuştu. 

Onur Yürüyüşü Komite üyesi Yunus Emre Demir de halktv.com.tr'ye verdiği röportajda yasaklansa bile "Cumartesi Onur Yürüyüşü olacak" demişti. 

Onur Haftası komitesi “ ‘Halkın’ huzur ve güvenliğini korumak" ve "genel ahlakı bozmak" için 26 Haziran Cumartesi günü saat 17.00'da Taksim'de 19. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'nde bir araya geliyoruz! Dayanışmayı, kavuşmayı, onurumuzu kutlamayı çok özledik! Tüm lubunyaları ve LGBTİ+ hak savunucularını Cumartesi 17.00'da Taksim'e bekliyoruz" açıklamasıyla çağrıda bulunmuştu. 

Taksim yürüyüşü yasaklandı

Öte yandan Beyoğlu Kaymakamlığı, bugün Taksim'de yapılacağı açıklanan Onur Yürüyüşü etkinliğinin yasaklandığını duyurdu. 

Kaymakamlıktan yapılan açıklamada, “Taksim Meydanı'nda yapılacağı duyurulan toplantı, yürüyüş, basın açıklaması, oturma eylemi, stant açma, çadır kurma, bildiri dağıtma, protesto eylemi vb. eylemi/etkinliklerin ayrıca Beyoğlu İlçesi sınırları içerisinde aynı konunun devamı niteliğinde gerçekleştirilmek istenen etkinliklere devletin ilkesi ve bölünmez bütünlüğüne, anayasal düzene, genel sağlığa ve genel ahlaka aykırı olabileceği veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması ve suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla ve Covid-19 tedbirleri kapsamında izin verilmeyecektir” denildi.

Onur Yürüyüşü öncesi polis müdahalesi başladı 

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası komitesinin çağrısıyla 15.00 sularında Beyoğlu Mis Sokak'ta toplanmaya başlayan kalabalığa dağılması için anons yapan polis müdahale etmeye başladı. Mekanlardaki insanları dışarı çıkarttı. LGBTİ+'ları darp etti. 

İstanbul LGBTİ+ da Twitter'dan müdahale anına ilişkin görüntüler ve fotoğraflar yayınladı. 

Çok sayıda gözaltı var

Yasak kararının ardından Taksim Mİs Sokak’ta toplanan LGBTİ+'lara polis müdahalede bulundu. Kitle ile polis arasında yaşanan kovalamaca sonucu en az 30 kişinin gözaltında olduğu öğrenildi. Gözaltına alınanların hastaneye götürüldüğü ardından karakola götürülecekleri belirtildi. 

Gözaltına alınanlardan 28 kişi sağlık kontrollerinin ardından Vatan Emniyet'e götürüldü. Gözaltına alınan diğer kişilerin sağlık kontrolleri devam ediyor.

'Nefes alamıyorum'

Haber yapmak için Onur Yürüyüşü'nü görüntülemek için alanda bulunan AFP Muhabiri Bülent Kılıç'ı Mis Sokak'ta gözaltına alındı. Kılıç, boğazına basılınca, "Nefes alamıyorum" dedi.

aa.png

İstiklal Caddesi kapatıldı

Polis, İstiklal Caddesi'ne çıkan tüm giriş çıkışları kapatırken, caddeyi boşaltmaya başladı.

165226139-istiklal-caddesi.jpg

Kalabalık Cihangir'e doğru yürüdü

Polisin müdahalesine rağmen dağılmayan kalabalık Cihangir'e doğru ilerledi ve burada bir basın açıklaması yapıldı. Halk tencere ve tavalarla camlardan kalabalığa destek veriyor.

İstanbul LGBTİ+ Twitter hesabından "Cihangir bizim, Mis sokak bizim; Pera, Tünel, Taksim, tüm İstanbul ve tüm şehirler bizim. Gettoları değil şehrin tamamını istiyoruz!!" paylaşımıyla Cihangir'deki kalabalığa dikkat çekti. 

Onur Haftası Komitesi dağılma çağrısı yaptı

Onur Haftası Komitesi bir açıklama yaparak, "Yasaklamalara ve nefrete inat tüm gullümümüzle Taksim'i yaşattık. 19. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşümüzü sonlandırıyoruz" dedi. 

whatsapp-image-2021-06-26-at-19-41-51.jpg

Ne olmuştu?

'Sokak' temasıyla düzenlenen 27. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası etkinlikleri kapsamında Maltepe Miting Alanı'nda düzenlenmesi planlanan LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'ne İstanbul Valiliği izin vermedi.

Valilik, izin verilmemesinin gerekçesini "halkın huzur ve güvenliğinin, genel sağlığın ve genel ahlakın korunması" ve "olası şiddet ve terör olaylarının önlenmesi" olarak gösterdi.

Kararın ardından İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi ise "26 Haziran Cumartesi günü saat 17.00'da Taksim'de 19. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'nde bir araya geliyoruz!" çağrısında bulundu. 

Önceki yıllarda İstiklal Caddesi'nde yoğun katılımlarla gerçekleştirilen Onur Yürüyüşü 2015 yılından bu yana  alınan yasak kararları nedeniyle gerçekleştirilemiyor.

 

Etiketler :