Taksiciler İBB'ye dava açtı

Taksiciler İBB'ye dava açtı
İstanbul'da taksiciler, tecavüz suçu, yüz kızartıcı davranışlar ve haksız kazanç sağlanması durumunda “Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi”nin süresiz iptal edilmesini içeren düzenlemenin iptal talebi ile İBB'ye dava açtı.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre, İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası, İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) kararı ile düzenlenen Toplu Ulaşım Hizmet Kalitesi Değerlendirme Sistemi'nde (TUDES) yer alan bazı maddelerin iptalini ve yürütmesinin durdurulmasını istedi. Mahkeme ise İBB'den savunma alındıktan sonra inceleme yapılmasına karar verdi. 

Esnaf odasının istediği iptaller arasında tecavüz suçu ve toplumda infial yaratabilecek yüz kızartıcı eylem veya davranışlarda bulunulması veya haksız kazanç sağlanması, yolcunun dolandırılması halinde, eylemi gerçekleştiren sürücüye verilecek cezaların haricinde suçu işlememiş olan tarafa da ceza uygulanması yer aldı.

Tecavüz suçu ve yüz kızartıcı davranışlar maddesi

İptali istenen maddeler arasında tecavüz suçu ve toplumda infial yaratabilecek yüz kızartıcı eylem veya davranışlarda bulunulması halinde suçu işleyene TCK kapsamında verilecek cezaların haricinde suçu işlememiş olan tarafa da ceza uygulanmasına ilişkin 9'uncu maddenin yer alması dikkat çekti.

Haksız kazanç maddesi

Haksız kazanç sağlanması, yolcunun dolandırılması halinde, eylemi gerçekleştiren sürücünün araç kartını süresiz iptal eden ve ek olarak aracın 7 gün izin belgesinin askıya alınmasını içeren 17. maddenin de iptali istendi.

Yolcuya, denetim görevlilerine, diğer sürücülere veya üçüncü şahıslara fiili saldırıda bulunulması, kavgaya karışılması, kişilerin darp edilmesi durumunda taşımacı ve şoförlere ayrı ayrı ceza uygulanmasına ilişkin maddenin de iptali talep edildi.

Etiketler :