Tahir Elçi Kimdir? Nasıl Öldürüldü, Davası Hangi Aşamada?

Tahir Elçi Kimdir? Nasıl Öldürüldü, Davası Hangi Aşamada?
Sekiz yıl önce bugün (28 Kasım) öldürülen eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, bir insan hakları savunucusuydu. Ölüm yıldönümünde vurulduğu Sur ilçesinde tarihi Dört Ayaklı Minare önünde anıldı.

Bu yılki anma programına Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, CHP Eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, eski CHP İstanbul il başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP Diyarbakır milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları Oruç, bölge milletvekilleri ve bölge baro başkanları katıldı.

b3190ff0-8de7-11ee-8616-0d57dcbdbc05.jpg

Tahir Elçi Kimdir?

Tahir Elçi, 1966 yılında Cizre'de doğdu. Tahir Elçi, 1991 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Tahir Elçi, 1992 yılından öldürüldüğü güne kadar Diyarbakır’da serbest avukatlık yapıyordu.

Tahir Elçi, Türkiye’de gündemde kalan çok sayıda davayı yurt içindeki mahkemeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde temsil ederek bölgede en çok tanınan avukatlar arasında yerini aldı. Almanya’da bulunan Avrupa Hukuku Akademisinde (ERA) uluslar arası ceza hukuku ve ceza yargılaması eğitimi gören Tahir Elçi, 1998’ten günümüze staj eğitimi ve meslek içi eğitimlerde ceza ve insan hakları hukuku alanında seminerler verdi.

tahir-elci-1.jpg

Tahir Elçi, 1998-2006 yılları arasında Diyarbakır Barosunda yöneticilik yaptı. Türkiye Barolar Birliği (TBB) İnsan Hakları Merkezi Bilim Danışma Kurulu üyesi de olan Tahir Elçi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Kurucular Kurulu üyesi ve bir çok sivil toplum örgütünün kuruluşu ve çalışmalarında yer aldı. Evli ve iki çocuk babası olan Tahir Elçi, İngilizce biliyordu.

Tahir Elçi Nasıl Öldürüldü?

Tahir Elçi, 28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır'ın Sur ilçesinde tarihi Dört Ayaklı Minare'nin önünde bir basın açıklamasının ardından çıkan silahlı çatışmada başından vurularak öldürüldü.

Gazi Caddesi'nde güvenlik güçleri ile iki PKK'li arasında silahlı çatışma çıkmış, polis memurları Ahmet Çiftasan ve Cengiz Erdur hayatını kaybetmiş, Tahir Elçi ve bir grup gazeteci de çatışmanın ortasında kalmıştı.

Tahir Elçi'nin öldürülmesinin ardından Sur'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Elçi'nin ölümüne neden olan merminin çekirdeği, olay yeri incelemesi 5 ay sonra yapıldığı için bulunamadı.

Tahir Elçi Davası Hangi Aşamada?

Cinayetin ardından beş yıl sonra başlayan Tahir Elçi Davası’nın dokuzuncu duruşması yarın (29 Kasım) Diyarbakır'da görülecek.

Nahit Eren, görülen sekiz celsede dosyada önemli bir mesafe kat edilemediğini, dava dosyasına katkı sunacağına inandıkları cinayet öncesi ve sonrasındaki gelişmelere yönelik tüm taleplerinin "ısrarla reddedildiğini" söyledi.

"Soruşturma aşamasında açığa çıkmış hukuksuzluklara ise mahkeme heyetinin ve yargı makamlarının kayıtsız kalışı, hukuk adına bizleri kaygılandırıyor" diyen Eren, yetkililere cinayetin bütün yönleri ile aydınlatılması çağrısında bulundu.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan da, "bu sokağa gelirken, utanç, vicdan azabı yaşadıklarını" ifade etti ve "Bu utanç, gözlerin önünde, kameraların önündeki bir cinayeti bilerek, isteyerek aydınlatmayanların utancıdır. Benim utancım olmamalıdır… Buraya, vazgeçmeyeceğimizi bilsinler diye geliyoruz" diye ekledi.

Etiketler :