Su kaynaklarına milyonlarca sazan bırakıldı
Bölgedeki amatör ve ticari avcılık yapan balıkçıların katılımıyla gerçekleştirilen proje bölge gündeminde dikkat çekti.
Kentte Kızılırmak Deltası'ndan başlayarak Bafra Balık Gölleri, Ladik Gölü, Derbent Barajı, Altınkaya Barajı, Susuz Barajı, Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu barajları ile ilçelerdeki tüm göl ve göletlere 3 milyon 5 bin adet yavru sazan bırakıldı.
NESLİ TEHLİKEDE OLAN SAZANLAR KORUNACAK
İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, proje hakkında açıklamalarda bulundu ve su kaynaklarındaki nesli tehlike ve baskı altında olan türlerin desteklenmesi amacıyla bakanlık tarafından uzun yıllardır balıklandırma çalışmaları yapıldığını belirtti.
İbrahim Sağlam, ortalama 5-8 gram ağırlığındaki sazan yavrularının 3-4 yıl sonra avlanabilir asgari boy olan 45-50 santimetreye ulaşacağını söyledi. Ayrıca, balıklandırma çalışmalarında özellikle amatör balıkçıların avcılıkta yararlanabileceği su kaynaklarının tercih edildiğini vurguladı. Sağlam, su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilir olarak kullanılabilmesi ve gelecek nesillere aktarılabilmesi için iç su ürünleri stoklarının takviye edilmesinin, göl ekosisteminin canlı tutulmasının ve göl ve göletlerdeki balık popülasyonunun desteklenmesinin önemine değindi. Balık türleri ve stokların korunarak gelecek nesillere aktarılabilmesi için av aracı, balık boyu, av zamanı ve yer yasaklarına uyulması ve balıkların en az bir kez üremelerine imkan tanınmasının sürdürülebilir balıkçılık açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.