Soylu: Sığınmacıların bayramda Suriye'ye gidişine müsaade etmeyebiliriz

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Suriyelilerle ilgili "Bugüne kadar 500 bin gönüllü geri dönüş söz konusu. Bugün bu mesele provoke edilmeye çalışılmaktadır. Provokasyon demek en doğru tabirdir" dedi. Soylu ayrıca, ""Bu bayram ve önümüzdeki bayram içinde güvenli bölgelere gidiş konusunda bizim de bir tahdidimiz, kısıtımız söz konusu. Bayram gidişine müsaade etmeme konusunda kısıtımız var." dedi.

Bakan Soylu açıklamasında, "Türkiye’de 1 milyonu aşkın kaçak göçmen yakalanmıştır. Bugüne kadar da 500 bin gönüllü geri dönüş söz konusu. Bugün bu mesele provoke edilmeye çalışılmaktadır. Provokasyon demek en doğru tabirdir" ifadelerini kullandı.

Suriyelilerin bayram ziyaretlerine de değinen Soylu, "Bu insanlar elbette kendi memleketlerine geri dönecekler. Geri dönmek için de tüm bu konudaki 490 binin üzerindeki Suriyeli buraya geldiler ve biz orada güvenli hale getirdiğimiz bölgelere de geri döndüler, bundan sonra da dönecekler ve dönmeye devam edecekler. Aynı zamanda bizim de bu konuda her bayram gidiş-geliş esnasındaki süreçlerde de özellikle altını çizerek söylüyorum, zaten güvensiz bölgelere gidişin olabilmesi mümkün değil. Bu bayram ve önümüzdeki bayram için de güvenli bölgelere gidiş konusunda bizim de bir tahdidimiz, kısıtımız söz konusu. Bayram gidişine müsaade etmeme konusunda kısıtımız var." şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu'na yanıt

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun sığınmacı eleştirilerine de yanıt veren Bakan Soylu, "Kılıçdaroğlu´nun sığınmacılar konusunda tahrik için olduğu apaçık ortada. Türkiye düşmanları ile hareket ediyor. Sığınmacılar elbet ülkelerine dönecekler, bunun için bir çalışma yapılıyor. Bugün bu mesele provoke edilmeye çalışılmaktadır. Provokasyon demek en doğru tabirdir. Türkiye kaçak göçmenle mücadele ediyor. Türkiye´de 1 milyonu aşkın kaçak göçmen yakalanmıştır" dedi.

Bakan Soylu, CHP liderinin Hrant Dink cinayetiyle ilgili iddialarıyla ilgili, "Hrant Dink dosyasını açarak FETÖ'yü aklamaya çalışıyor. Birkaç saat içerisinde bu konuya ilişkin olarak önemli bir açıklama yapacağız. Kılıçdaroğlu'nun FETÖ'yü nasıl aklamaya çalıştığını ortaya koyacağız. Bu cinayetin arkasında kimlerin olduğunu en iyi Kemal Kılıçdaroğlu bilir. Görüştüğü büyükelçilerden o sakladıkları kişileri iade etmelerini istesin" ifadelerini kullandı.

'Dink cinayetinden FETÖ’yü kurtarma görevini Kılıçdaroğlu’na kim vermiştir?'

Soylu söz konusu açıklamayı sosyal medya platformu Twitter üzerinden yaptı. Twitter hesabı üzerinden paylaşımda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "SES VER KILIÇDAROĞLU" notunu düşerek, "Açıkça soruyoruz, Hrant Dink Cinayetinden FETÖ’yü kurtarma görevini Kılıçdaroğlu’na kim vermiştir?" dedi.

Ne olmuştu?

MHP lideri Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında konuşmuş ve sığınmacı tartışmaları hakkında düzensiz göçü 'adı konmamış bir istila' olarak değerlendirerek, "Misafirin ve misafirliğin süresi sınırlıdır" demişti.

Bahçeli ayrıca, "MHP'nin düzensiz göç konusunda bakışı ve politikası açıktır. Düzensiz göç adı konmamış bir istiladır, mutlak surette önüne geçilmeli, yakalananlar gönderilmelidir. Suriyeli sığınmacıların ülkelerinden ayrılık ve kopuşlarına neden olan ağır şartlar ortadan kalkınca geldikleri gibi uğurlamak bizim asıl hedefimizdir. Misafirliğin süresi kısıtlıdır. Her insanın kendi yurdunda, emniyetli ve esenlik içinde yaşamaya hakkı vardır. Önümüzdeki bayram günlerinde ülkelerine gidebilen Suriyeli sığınmacıların geri dönmelerine gerek yoktur" demişti.