Gazeteci Cengiz Erdinç gözaltına alındı, BirGün Gazetesi'ne soruşturma açıldı

Kısa Dalga yazarı gazeteci Cengiz Erdinç, Balıkesir'de gözaltına alındı. Erdinç'in bilgisayarına ve telefonuna el konuldu. Dün T24 yazarı Tolga Şardan gözaltına alınıp tutuklanmıştı. BirGün Gazetesi'ne de soruşturma açıldığı ortaya çıktı. BirGün'de Haber Müdürü, Yayın Koordinatörü ve muhabire soruşturma açıldı. Benzer bir soruşturma ise Gazeteci Evrim Kepenek başlalatıldı.

Gazeteci Cengiz Erdinç, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında Balıkesir'in Ayvalık ilçesindeki evinde gözaltına alındı.

"Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" iddiasıyla gözaltına alınan Erdinç'in, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcısına ifade vermesi bekleniyor.

Erdinç'in avukatıyla iletişime geçilmesine izin verilmediği iddia edildi.

whatsapp-image-2023-11-02-at-16-43-35.jpegCengiz Erdinç

Avukat Vural Ergül, haberi kişisel sosyal medya hesabından "Gazeteci Cengiz Erdinç gözaltına alındı..." notuyla paylaştı.

Erdinç'in bilgisayarına ve telefonuna el koyulduğu öğrenildi.

whatsapp-image-2023-11-02-at-16-18-45.jpeg
Erdinç, son haberinde bu tweetteki iddialara yer vermişti.

TOLGA ŞARDAN TUTUKLANMIŞTI

İstanbul Başsavcılığı, T24 yazarı gazeteci Tolga Şardan hakkında "MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu'nda neler var?" başlıklı yazısı sonrası re’sen (kendiliğinden) ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ iddiasıyla soruşturma başlatmıştı. Gözaltına alınan Şardan, tutuklanmıştı.

BİRGÜN GAZETESİ'NE DE SORUŞTURMA

Pasifik İnşaat’ın sahibi ve AKP'li vekilin eşi Fatih Erdoğan, kendisi hakkındaki haberler nedeniyle suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise, BirGün'e "dezenformasyon" soruşturması başlattı.

Pasifik İnşaat’ın sahibi Fatih Erdoğan’ın şikâyetiyle BirGün Gazetesi'ne dezenformasyon soruşturması başlatıldı. Aynı zamanda AKP Milletvekili Asuman Erdoğan’ın da eşi olan Fatih Erdoğan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

whatsapp-image-2023-11-02-at-16-35-02.jpeg

Erdoğan, 28 Aralık 2022 tarihinde BirGün Muhabiri İsmail Arı imzasıyla “AKP’linin eşinden milyarlık vurgun!” başlığıyla ve 6 Ocak 2023 tarihinde BirGün Haber Müdürü Uğur Şahin imzasıyla "Erdoğanlar’ı üzecek karar: Yağmaya fren" başlığıyla yayımlanan haberler nedeniyle dava açılmasını talep etti.

BİRGÜN YAYIN KOORDİNATÖRÜ, HABER MÜDÜRÜ VE MUHABİRİNE SORUŞTURMA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise Erdoğan’ın şikâyetiyle birgun.net Yayın Koordinatörü Uğur Koç, Haber Müdürü Uğur Şahin ve BirGün Muhabiri İsmail Arı hakkında soruşturma başlattı. BirGün çalışanları, "Yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” ile “iftira ve hakaret” suçlarını işledikleri iddiasıyla ifadeye çağrıldı.

BİR SORUŞTURMA DA GAZETECİ KEPENEK'E

Benzer suçlama ile bir diğer soruşturmanın ise Bianet Editörü Evrim Kepenek hakkında başlattıldığı anlaşıldı. Kepenek ifadeye çağrıldı. Bianet'te yer alan habere göre, soruşturma dosyasında Evrim Kepenek’e yöneltilen suçlama 6 Şubat Depremleri sonrasında yaptığı bir paylaşımla ilgili.

Kepenek 15 Şubat’ta X’te bir video paylaşmış ve “Maraş Pazarcık'ta yardım çadırlarına jandarma el koymuş, ‘tüm yardımlar AFAD üzerinden yapılacak’ denmiş. Güncelleme: Alandaki birçok yardım çadırına el konuluyormuş” diye yazmıştı.

Dosyayı inceleyen Kepenek ve Çelik, savcının toplantıya gitmesi nedeniyle ifade veremeden geri döndü. İki isim yarın yeniden savcılığa giderek ifade verecek.

bir-dezenformasyon-suclamasi-da-gazeteci-evrim-kepeneke.jpg
Kepenek'e yönelik soruştumanın nedeni, deprem ile ilgili yaptığı bir paylaşım.

Etiketler :