Savaş Vurguncusu Türk İş İnsanı Ölü Bulundu! Şüpheli Ölümün Arkasında Ukraynalılar Mı Var?

Savaş Vurguncusu Türk İş İnsanı Ölü Bulundu! Şüpheli Ölümün Arkasında Ukraynalılar Mı Var?
Ukrayna devletini 16,6 milyon Euro dolandırmakla suçlanan kişilere yönelik yürütülen soruşturma tamamlandı. ‘Nitelikli dolandırıcılıkla’ suçlanan baba ve oğlunun 10’ar yıl hapsi istendi. Şüphelilerden biri ise, soruşturma devam ederken çiftliğinde ölü bulunmuştu. Dolandırıcılık paralarının nerelere aktarıldığı ise ortaya çıktı. Sanık Nabi Kürün, Halktv.com.tr’ye “Ukraynalılar beni sorguladı” dedi.

Rusya’nın, Ukrayna’yı saldırısı 24 Şubat 2022 günü başladı. Ukrayna hükümeti, savaş nedeniyle Türkiye’deki bir dizi savunma sanayi şirketi ile acil alım anlaşması yaptı. Bu süreçte, Ankara’da 5,1 milyon dolar dolandırılan Ukraynalılar, benzer bir dolandırıcılığa İstanbul’da da maruz kaldı.

ÖDEME 30 BİN ÇELİK YELEK İÇİN

Halit Arabacı’ya hayvancılık şirketine 16 milyon 656 bin Euro (580 milyon TL) gönderen Ukrayna Savunma Bakanlığı, 30 bin çelik yeleği de parayı da alamadı. İlk olarak Gazeteci Barış Terkoğlunun gündeme getirdiği dolandırıcılığa ilişkin yürütülen soruşturma sonrası davanın ise açıldığı anlaşıldı.

whatsapp-image-2024-03-20-at-07-51-41.jpeg
Halit Arabacı, TRT’de yayımlanan Muallim isimli filmin de yapımcılığını üstlenmişti.

BABA-OĞULA DOLANDIRICILIK DAVASI

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Nabi Kürün (49) ile oğlu Yusuf Hamza Kürün (24) hakkında ‘dolandırıcılık’ suçlaması ile 10’ar yıl hapis talepli dava açıldı. İddianameyi kabul eden Anadolu 22. Ağır Ceza Mahkemesi, ilk duruşma için 16 Nisan’a gün verdi.

‘PARAYI İADE EDİN’ YAZILARI

Dava dosyasına göre Ukrayna tarafı, imzalanan sözleşme sonrası 28 Mart 2022 günü 16 milyon 656 bin Euro’yu Farmtr Gıda ve Hayvancılık şirketinin hesabına gönderdi. Sözleşme gereği, Farmtr Gıda’nın 5 gün içinde 30 bin çelik yeleği Ukrayna tarafına teslim etmesi gerekiyordu. Söz konusu malzeme teslim edilmeyince Ukrayna tarafı sözleşmeyi iptal etti; paranın iade edilmesini istedi.

whatsapp-image-2024-03-20-at-07-47-37.jpeg
Soruşturma devam ederken Halit Arabacı çiftliğinde ölü bulundu.

ÇİFTLİĞİNDE ÖLÜ BULUNDU

Para iadesi de yapılmayınca Ukrayna tarafı, şirkete yönelik ihtiyati haciz kararı aldırdı. Savcılık soruşturması devam ederken şoke eden bir gelişme yaşandı. Paranın gönderildiği Farmtr Gıda’nın tek sahibi olan Halit Arabacı, geçen 1 Temmuz’da Bolu Seben’deki çiftliğinde ölü bulundu. Ölüm olayı kayıtlara ‘intihar’ olarak geçti. Arabacı’nın ölümünden ötürü bu kişi için takipsizlik kararı verildi

TRAKTÖRÜN PARASINI DA ÖDEMİŞ!

Dava dosyasına para trafiğine ilişkin de bilgiler de girdi. Bankadan gelen yazıya göre, Farmtr Gıda’nın hesabına para geldiği gün, yani 1 Nisan 2022’de iki dikkat çeken yüklü transfer gerçekleşti. Ankara’da elektik aksamları satan S. C.’nin şirketine 2 milyon 750 bin Euro gönderildi. Aynı gün, yine Ankara’da bulunan M. isimli bir şirketin hesabına ise 5 milyon 280 bin Euro gönderildi. Arabacı’nın çiftliği için alınan traktör avans ödemesi de Ukraynalıların parası ile yapıldı.

whatsapp-image-2024-03-20-at-07-47-58.jpegNabi Kürün, Ukraynalılar tarafından sorgulandığını kaydetti.

‘UKRAYNALILAR SORGULADI’

“Cebime giren bir para olmadı” diyen Nabi Kürün “Danışmanlık yaptım” savunmasında bulundu. Kürün, Arabacı’nın yaşadığı psikolojik sorunlar nedeniyle intihar etmiş olabileceğini söyledi. Olayla ilgili Ukrayna’dan yetkililerin İstanbul’a gelerek kendisi ve Halit Arabacı’yı sorguladığını belirten Kürün, Ukrayna’da da yargılan kişilerin olduğu bilgisini paylaştı. Ukrayna Savunma Bakanlığı’nın avukatı Candaş Gürol ise, davaya ilişkin bu aşamada yorum yapamayacağını kaydetti.

BİR DAVA DA ANKARA’DA DEVAM EDİYOR

Ukrayna hükümetinin dolandırıldığı bir diğer olaya ilişkin dava da Ankara’da görülüyor. Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, sanıklar arasında, Gazeteci Hande Fırat’ın eşi Murat Özvardar, Koray Altınel, Altınel’in eşi Neşe Altınel, Bülent Aygün, Mehmet Dağlar ile Hakan Kaan Hasdal yer alıyor. Anılan dosyada Ukrayna tarafı 5,1 milyon dolar dolandırılmakla suçlanıyor. Dosyaya ilişkin yargılama ise sürüyor.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :