1. Kılıçaslan gitti, Rindexan geldi

1. Kılıçaslan gitti, Rindexan geldi
DEM Partili Silvan Belediyesi, kayyım döneminde 1. Kılıçaslan ismi verilen Kent Meydanı'nın ismini Rindexan olarak değiştirdi.

DEM Partili Silvan Belediyesi, 1. Kılıçaslan Kent Meydanın ismini Rindexan olarak değiştirdi.

Cega Medya’dan Ferit Aslan’ın haberine göre, Diyarbakır’ın DEM Partili Silvan İlçe Belediyesi önemli bir değişikliğe imza atarak, kent meydanının ismini değiştirdi. Belediye, daha önce kayyım kararıyla Selçuklu hükümdarı 1. Kılıçarslan’a ithafen verilen ismi, bölge tarihinin önemli bir figürü olan Rindexan ismiyle değiştirdi.

ÇOK DİLLİ BELEDİYECİLİK

Silvan Belediyesi, ‘Çok dilli belediyecilik’ kapsamında çeşitli adımlar atmaya başladı. İlçe girişine Kürtçe, Türkçe ve İngilizce "İlçemize hoş geldiniz" tabelası asan belediye, hizmet binasında Kürtçe anons hizmeti de başlattı.

Belediye ayrıca, ilçenin farklı bölgelerine bırakılan hoparlörlerle duyuru ve bilgilendirmeleri hem Kürtçe hem de Türkçe yapıyor.

silvabjkndf-001.jpeg

KILIÇARSLAN'DAN RİNDEXAN’A

Silvan Belediye Meclisi, kayyım döneminde kent meydanına verilen ‘1. Kılıçarslan’ isminin değiştirilmesi için bir araya geldi. Yapılan görüşmeler sonucunda, isim değişikliği oy çokluğuyla kabul edildi.

Yeni isim olarak seçilen Rindexan Meydanı, bölgenin kültürel ve tarihi değerlerini yansıtacak.

gvqaseawyaamsp9.jpeg

RİNDEXAN KİMDİR?

‘Güzel hanım’ anlamına gelen Rindexan ismi tarihi bir figür olarak önemli bir yer tutuyor.

Rivayete göre Rindexan, güzelliği ve cesaretiyle tanınan 1926'daki Sason isyanının lideri Mihemede Aliye Yunus’ın kızıydı. Hareket sert bir şekilde bastırıldıktan sonra, Rindexan yaralı olarak esir alındı.

Esir alındığında, ordu komutanının cinsel tacizine uğradı ve bu durumu reddederek kendi sınırlarını koruduğunu belirtti. Batman Çayı'nı kendi sınırları olarak belirleyip Malabadi Köprüsü’nün ardından kendini suya atarak hayatına son verdi.

Kaynak:halktv.com.tr