Şentop'tan 'göç' yorumu: Batılı ülkeler yaşanmaz hale getirdi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 'Ege Denizi'ndeki Geri İtmeler ve Boğulan İnsan Hakları Özel Raporu'na ilişkin konuşmasında göçün tüm dünyanın sorunu olduğunu ifade etti. Şentop, göçün en temel sebebinin insanların kendi topraklarından mahrum kalması olduğunu söyledi ve göç edenlerin ülkelerinin Batılı ülkeler tarafından yaşanmaz hale getirildiğini belirtti.

Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından hazırlanan 'Ege Denizi'ndeki Geri İtmeler ve Boğulan İnsan Hakları Özel Raporu' TBMM'de düzenlenen programla açıklandı. Programa TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve çok sayıda vekil katıldı.

Rapora ilişkin görüşünü dile getiren Şentop, göç veren ülkeleri Batılı ülkelerin yaşanmaz hale getirdiğini söyledi. Şentop "Göç sadece Türkiye'nin meselesi değil tüm dünyanın meselesi. Göçün en temel sebebi; insanların kendi doğdukları topraklardan mahrum olmalarıdır. Neden böyledir? Bunun en aktüel sebebi; onların yaşadıkları ülkelerin, Batılı ülkeler tarafından yaşanmaz hale getirilmesidir" dedi.

'Bütün dünyaya ifşa edilmesi lazım'

Raporun önemine dikkat çeken Şentop, "Bu konu sadece 'geri itme' konusundan ibaret değil, aslında bu sorun bir insanlık meselesi. Bir takım ipuçlarını bu raporda gösteriyoruz. Bunun da bilinmesi gerekir. Başta Yunanistan olmak üzere bunu yapan insanların yüzüne vurulması ve bütün dünyaya da ifşa edilmesi lazım" diye konuştu.

'Göç sadece Türkiye'nin meselesi değil'

Yunanistan'ın yaptığı geri itme konusunda parlamentolar arası toplantılar düzenlendiğini hatırlatan Şentop, dünyanın böyle önemli konuya kulak kesilmediğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 10 yıldan fazla zamandır yoğunlaşan bir göç dalgası ile karşı karşıyayız. Türkiye en fazla göçmen barından ülke. Bunun başlıca sebebi; Türkiye’nin Suriye ile komşu olması, Türkiye’nin 2 kıta arasında bir geçiş güzergahında olması. Bu nedeniyle Türkiye en fazla göç alan ülke. Göç sadece Türkiye’nin meselesi değil. Tüm dünyanın meselesi.

Afganistan’dan, Suriye’den insanlar neden göç ediyor?

Göçün en temel sebebi; insanların kendi doğdukları topraklardan, insanca yaşayabilme, güven içerisinde yaşayabilme imkanlarını görmemeleri, bunu hissetmeleri ve bu imkandan mahrum olmalarıdır. Neden böyledir? Bunun en aktüel sebebi; onların yaşadıkları ülkelerin, Batılı ülkeler tarafından yaşanmaz hale getirilmesidir. Afganistan’dan, Suriye’den insanlar neden göç ediyor? Yüzyıllardır batılıların, bu ülkelerin tabi kaynaklarını, yeraltı ve yer üstü zenginliklerini sömürmesi ve bunun sonucunda bu ülkelerin insanca yaşanabilir olmaktan çıkmış olması nedeniyle. Burada yaşayamıyorlar, bir demografik hareket var. Bu açıdan meseleye bakarken, bunun Türkiye’nin sorunu olmadığı, bu meselenin bütün maliyetinin Türkiye üzerine kalması büyük bir haksızlık."

'Kaderin cilvesi, çok yoğun bir göç dalgası ile karşı karşıya kaldılar'

Yakın zamanda Avrupa'nın da çok ciddi göç dalgası ile karşı karşıya kaldığını kaydeden Şentop, "Kaderin cilvesi, yakın zamanda çok ani gelişen, çok hızlı gelişen çok yoğun bir göç dalgası ile karşı karşıya kaldılar. Afrika’dan, Asya’dan gelen mültecileri itmeye çalışanlar, bu sefer doğudan gelen mülteci dalgası ile karşı karşıya kaldılar."

Kaynak:DHA

Etiketler :