Selçuk Geçer: Baskın seçim olursa, Erdoğan sonunu hazırlamış olur...

Halk TV'de Şirin Payzın'ın sunumuyla ekrana gelen Sözüm Var programına konuk olan ekonomist Selçuk Geçer, AREA şirketinin anketini değerlendirdi.

AREA şirketinin anketini değerlendiren Geçer, AKP'nin düşen oy oranını son dönemlerde yaşanan sel felaketleri, orman yangınları, bu felaketlerin ardından halktan bağış istenmesiyle ilişkilendirdi. 

AKP'nin tarihte ilk defa bu kadar oyları düşüyor. Bunun temelinde belki son dönemde yaşanan sel felaketi, orman yangınları ve deprem sonrası istenen IBAN gibi konular olabilir ama temelinde ekonomi olduğu bir kez daha araştırmanın içerisinde görüyoruz.

Araştırmanın 14. sayfasına baktığımız zaman şöyle bir soru var, Türkiye'nin koronavirüs dışında en önemli sorunu nedir?

Sorunun cevapları:

%52.4 Ekonomi ve hayat pahalılığı
%13.7 İşsizlik
%17.7 Diğer

'İmamoğlu Erdoğan'ın önüne geçmiş durumda'

AKP'nin oy oranının hızlı bir şekilde düştüğünü aktaran Geçer, sözlerine şöyle devam etti;

"Ekonomi ile ilgili alanda %66.1'lik kaygı olduğunu görüyoruz. Daha önceki araştırmalarda da ekonomi hep ön plana çıkıyordu. Koronavirüs öncesinde ve koronavirüs döneminde fikir belirtmeyenlerin toplamına baktığımız zaman %29.3'e denk geliyor. Demek ki bunların arasında da en az %10 %15 civarında yine ekonomik kaygılar yaşayanlar var ama bunları muhtemelen belirtmeyenler var. Net bir şekilde kendilerini ifade etmeyenler var. Eğitim sistemi ve eğitimsizliği belirtenlerin oranı ise %4.8. Şimdi bu aslında AKP'nin ya da MHP'nin toplamda Cumhur ittifakının oylarının neden düştüğünün somut göstergesi. AKP'nin oy oranı hızlı bir şekilde düşüyor. Nedeni ise ekonomi ile ilgili yapılan hatalar.  Bir baskın seçim olur mu? Bence bir baskın seçim olursa AKP, sonunu hazırlamış olur. Bunun temel nedenlerinden birisi yine sayfalarda gördüğümüz gibi özellikle  Ankara'da Mansur Yavaş, Tayyip Erdoğan'ın önüne geçmiş durumda. Yine İstanbul'da Ekrem İmamoğlu, Tayyip Erdoğan'ın önüne geçmiş durumda. 

Yani bu çok ciddi bir risk. Bu anketleri Erdoğan da gördüğü için yenileceği bir seçime girmeyeceğini tahmin ediyorum. Olabildiğince süreci erteleyip bir şekilde fırsat yakalamaya çalışacak."