Selçuk Geçer, Kozuva ailesi ve Çukurova Havalimanı ile ilgili iddiaları anlattı

Ekonomist Selçuk Geçer, Süleyman Kozuva'nın Çukurova Havalimanı'nın ihalesini almasına ilişkin süreci anlattı.

Nisan ayının en yüksek tutarlı teşvik belgesi Mersin'de yapılacak Çukurova Havalimanı için düzenlenmişti. Ekonomist Selçuk Geçer, Halk TV'de Savaş Kerimoğlu ile Günaydın Türkiye'de konuya dair değerlendirme yapmış ve "Bizim 3-5 ballı kaymaklı müteahhitten bile büyük bir skandal" demişti.

Bugün de konuya dair iddialarda bulunan Geçer, "Kozuva ailesi küçük bir aile, bir esnaf ailesi. Dört kardeşten oluşuyor. İkisi aktif iş hayatında. 2008 itibariyle 2 kardeş işadamı derneğine üye oluyorlar ve süreç başlıyor. Sonrasında Somali Havalimanı'nın küçük bir işi alınıyor. 2016 gibi haklarında bir soruşturma oluyor. 15 Temmuz kaynaklı. Malları tedbir konulduğuyla ilgili savcılık iddianameleri var. 5-6 ay sonra da bu tedbirler kaldırılıyor" dedi.

Geçer şöyle devam etti:

"Garip bir şekilde Süleyman Kozuva ve ailesi iktidardaki Tekirdağ milletvekilleri ile sıkı fıkı ilişkiler içerisine giriyorlar. Mustafa Şentop ve Mustafa Yel. Yakın zamana kadar Mustafa Şentop'un uçağında Süleyman Kozuva fotoğraf paylaşıyor falan... Mustafa Yel ile olan ilişkisi çok dikkat çekici. Bunların hiçbiri benim iddiam değil. Bölgeden aldığımız iddialar.

Süleyman Kozuva, 130 dönümlük bir tarla satın alıyor. 4 milyona alınan tarla yaklaşık 5 kat fiyat artışı ile karşı karşıya kalıyor. Tarım, sanayi alanına dönüşüyor. Dönüştükten sonra hayvancılık hibe kredisi alınıyor yüksek miktarda. Tarım Sanayi alanına döndükten sonra bir şirket kuruluyor. Şirketin üzerinde üç isim var. İsimlerden biri Süleyman Kozuva, diğeri İbrahim Duraklı ve  Mustafa Yel'in eşi olan Fatma Yel'in ortaklığı var.

'2.3 milyar lira teşvik, 50 milyon doların üzerinde kredi'

Buradan yola çıkarak bir sonraki aşamada şunu görüyoruz. Çukurova Havalimanı ihalesi bu kişi tarafından alınıyor üstelik herhangi bir yetki belgesi olmamasına rağmen. İddialara göre, bir kamu bankasından yüklü miktarda kredi çekiliyor aynı zamanda teşvik alınıyor, aynı zamanda da garanti veriliyor. Teşvik 2.3 milyar lira, bankadan sağlanan kredi de 50 milyon doların üzerinde. 

'Garanti olmasaydı bu ihalelere girilir miydi acaba?'

Sürekli olarak zenginlik, rant yaratma hikayesi okuyoruz biz. Zaten rahatsız edici olan bu. Kozuva ya da bizim 3-5 ballı kaymaklı müteahhit garanti olmasaydı bu ihalelere girer miydi acaba? Bu teşvikler çıkmasaydı bu ihalelere girilir miydi? Madem devlet garanti ödemesi verecek, neden özel sektöre veriliyor bunlar? Kendi cebinden çıkartıyor kamu, özel sektörün cebine aktarıyor bu ihaleler sayesinde"