Selçuk Geçer Çukurova Havalimanı skandalını anlattı: 3-5 ballı kaymaklı müteahhitten bile büyük bir skandal

Ekonomist Selçuk Geçer, Nisan ayında en yüksek tutarlı teşvik belgesi alan Çukurova Havalimanı için "Bizim 3-5 ballı kaymaklı müteahhitten bile büyük bir skandal" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, nisan ayına ait yatırım teşvik belgesi listesi Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Nisan ayının en yüksek tutarlı teşvik belgesi ise Mersin'de yapılacak Çukurova Havalimanı için düzenlendi. 

Halk TV'de Savaş Kerimoğlu ile Günaydın Türkiye'de 'Çukurova Havalimanı' skandalına ilişkin konuşan Ekonomist Selçuk Geçer, "Bizim 3-5 ballı kaymaklı müteahhitten bile büyük bir skandal" dedi.

Geçer konuya ilişkin şöyle konuştu:

Hikaye şu. Çerkezköy'de Belediye Başkanı Adayı oluyor Süleyman Kozuva AK Parti'den. Seçimi kaybediyor. Bu arada, Somali'de başkentteki havalimanının ihalesini almış. Orada da çok büyük sorunlar olduğunu biliyoruz. Bu arada sayın Cumhurbaşkanı gidiyor Somali'deki bu havalimanının açılışını yapıyor falan.

Sonra Çukurova Havalimanı'nın ihalesi gerçekleşiyor. İhaleyi, Limak, Cengiz ve Kalyon alıyor önce. Sonra ihale yargı tarafından iptal ediliyor. Sonra iptal edilen bu ihaleye bizim Çerkezköy Belediye Başkan Adayımız Süleyman Kozuva giriyor ve 147 tur yapıldıktan sonra 297 milyon 100 bin euroya buranın işletmesini alıyor. Garanti ödemeler ile alıyor... Garanti ödeme şu, ihalede kamu çıkarını azami derecede sağlayan çok makul bir yolcu garantisi tablosu ortaya çıktı diyor. İhaleyi alan şirkete işletme süresinin ilk 12 yılıyla sınırlı olmak kaydıyla ilk işletme yılında 2 milyon 353 bin 787 iç hat yolcusu, 347 bin 374 dış hat yolcusu garanti ediliyor. Belirtilen yolcu sayılarının altında bir gerçekleşme olduğu taktirde ödeyeceğiz diyor devlet yani garanti ediyor. 

Nisan ayının en yüksek tutarlı teşvik belgesi ise Mersin'de yapılacak Çukurova Havalimanı'nın işletmecisi olan Kozuva'ya veriliyor. 230 milyon euroya denk geliyor. Yani bizim Kozuva'nın ihalesi bedava gelmiş.