Şehir Hastanesi Müteahhitlerine Deprem Bölgesinden Milyarlık İhale!

Şehir Hastanesi Müteahhitlerine Deprem Bölgesinden Milyarlık İhale!
Deprem bölgesinde, Hatay’da yeni hastanelerin yapım ihaleleri, adrese teslim şekilde şehir hastanelerini yapan şirketlere veriliyor. Bu şirketlere aynı zamanda her yıl kira bedeli ödeniyor.

Sağlık Bakanlığı, Hatay’da Altınözü, Erzin ve Payas’taki acil durum hastanelerinin inşaat ihalesini 18 Eylül’de düzenledi. İhaleyi 1 milyar 814 milyon liraya Akfen İnşaat ve Dost İnşaat ortaklığı kazandı.

BAKANLIĞIN KİRA ÖDEDİĞİ ŞİRKETE, MİLYARLIK BİR İHALE DAHA

Bu bedel zaten üst sınır olarak belirlenen rakamdı. En üst bedelle ihale verilmiş oldu. İhale, şirketlerin çağrıldığı, pazarlık usulü olarak bilinen 21/B ihale yapıldı. 9 Ekim’de sözleşme imzalandı.

Akfen İnşaat şirketi, daha önce kamu özel işbirliği yöntemiyle yapılan üç şehir hastanesinin ihalesini almıştı. Şirket, Isparta, Eskişehir ve Tekirdağ şehir hastanelerini 25 yıl süreyle işletecek.

İHALELER, TEMEL ATILDIKTAN SONRA YAPILDI

Isparta Şehir Hastanesi ihalesindeki hukuksuzluğu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu duyurmuştu. Akfen’in kazandığı ihale, temel atma töreninden 4 ay sonra düzenlenmişti. Kılıçdaroğlu, “Temel attıktan bir sürer sonra ihale yapıyorsunuz, temeli atan firmaya ihaleyi veriyorsunuz. Olacak şey mi?"demişti.

Hatay’da da benzer bir yol izlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 24 Mart’ta temelini attığı İskenderun’daki hastanenin ihalesi 27 Mart’ta yapılmış, o ihaleyi de 2 milyar 289 milyon liraya Akfen şirketi almıştı.

ÖZELLEŞTİRMELERDE DE AYNI ŞİRKET VARDI

Şirketin geçmişi bununla da sınırlı değil. Kadıköy’de çevrecilerin tepki gösterdiği ‘Kadıköy gar AVM’ projesi de Akfen’in şirketi tarafından yürütülüyor. Şirket, 12 sene önce İDO’nun özelleştirme ihalesini ortaklı şekilde kazanmış, değeri en çok artan şirketler arasına girmişti. Mersin limanı ve araç muayene istasyonlarının özelleştirilmesinde de aynı şirket vardı. 2017, 2018 ve 2020’de açılan ve yapımını şirketin üstlendiği şehir hastaneleriyle birlikte sermayesi katlanarak arttı.

Gazeteci Pelin Ünker’in haberine göre Man Adası kayıtlarında, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın’a ait şirketler bulunmuştu. Akın, Man Adası haberlerine dair “Bu şirketlerin geliri ve faaliyeti yok. Bunlar, kişisel yatırımları değerlendirmek üzere kurulmuş şirketler” demişti.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :