Sayıştay'a göre İBB'nin çocuklara ücretsiz süt dağıtması mevzuata aykırı
Sayıştay’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2020 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu yayımlandı
İBB, bugüne kadar çocuk nüfusunun fazla olduğu Bağcılar gibi birçok ilçede 100 bini aşkın çocuk için ücretsiz süt imkanı sundu. İBB bu sütlerin en uygun fiyata doğrudan üreticiden alındığını açıklamıştı. Sayıştay "sütlerin ihalesiz olarak alınması ve doğrudan işlenmesi" nedeniyle uygulamayı mevzuata aykırı buldu.
Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre, İBB ise Sayıştay’a verdiği yanıtta yardıma muhtaç, kimsesi olmayanlara ve engellilere verilen hizmetlerin, yardımların belediyelerin görev ve yetkileri arasında yer aldığını söyledi.
'Belediye yapamaz, Cumhurbaşkanı yapar'
Sayıştay’ın mevzuatta aykırı bulduğu bir diğer uygulama ise İstanbul'da ikamet eden 0-4 yaş arası çocuk sahibi annelerin toplu ulaşımdan ücretsiz olarak faydalandığı 'Anne Kart' oldu. Sayıştay bu kararın yasaya uygun olmadığını belirterek, “Hangi amaçla olursa olsun, hizmet sunumunda ücretsiz veya indirimli tarife uygulama belirleme yetkisi 4736 sayılı Kanun gereğince Cumhurbaşkanına aittir” dedi.
Yeni yönetimin kiraladığı araçlar raporda…
Sayıştay İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun AK Parti döneminde kiralanan ve ‘israf’ diyerek Yenikapı’da sergilediği araçlar için herhangi bir değerlendirme yapmazken, yeni yönetimin kiraladığı araçlar rapora girdi. Sayıştay İBB’ye araç kiralama ihalesi kapsamında yabancı menşeli araç temin edilmesini mevzuata aykırı buldu. Raporda bu duruma da Cumhurbaşkanı tarafından karar verileceği belirtildi ve şu ifadeler kullanıldı:
“Belediye teşkilatı içerisinde yer alan herhangi bir makam veya belediye hizmetleri için yabancı menşeli binek veya station-wagon cinsi araç temin edilebileceğine dair bir ibare bulunmamakta. Dolayısıyla, belediyelerin herhangi bir makamı veya hizmeti için yabancı menşeli binek araç temin edilmesi mevzuat hükümlerine aykırılık teşkil edecektir”
Esenler otogarı’nda ruhsatsız iş yerleri…
Raporda dikkat çeken başka bir husus ise İBB’nin yetkisi altında bulunan Esenler’deki 15 Temmuz Demokrasi Otogarı oldu. Raporda, otogarda bulunan bazı iş yerlerinin ruhsatsız bir şekilde faaliyet gösterdiği belirtildi.
Sayıştay belediyenin bu iş yerlerine yaptırım uygulaması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:
“28 iş yerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatları bulunmadığından İdare'nin yetki ve sorumluluk alanında bulunan İstanbul 15 Temmuz Demokrasi Otogarı'nda ruhsatsız faaliyet gösteren iş yerlerine idari yaptırımların uygulanması gerekmektedir"
Sayıştay raporundan çıkarıldı: ÖSYM ihalesine 47 yıldır tek firma katılıyor
Sayıştay raporundaki akla zarar rakamlar! Saray'ın gübre harcaması yüzde 1025 arttı