Santa Maria Kilisesi'ne Saldıran Katil Zanlıları Yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Sarıyer'deki İtalyan Santa Maria Kilisesi'ne saldıran iki katil zanlısının yakalandığını açıkladı.

Bu sabah saatlerinde, İstanbul Sarıyer'de bulunan Santa Maria Kilisesi'ne yönelik iki kişi tarafından yapılan saldırıda bir kişi hayatını kaybetmişti.

SALDIRGANLAR YAKALANDI

Akşam saatlerinde bir zanlının yakalanma haberinin ardından açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, ikinci katil zanlısının da yakalandığını duyurdu. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Yerlikaya "Bu sabah Sarıyer Santa Maria Kilisesinde Pazar ayini sırasında Tuncer Cihan isimli vatandaşımızın ölümüne neden olan 2 katil zanlısı yakalanmıştır. Failleri tespit edip yakalayan İstanbul Emniyetimizi ve kahraman polislerimizi tebrik ediyorum. Hayatını kaybeden vatandaşımızın ailesine ve yakınlarına bir kez daha başsağlığı diliyorum." ifadelerini kullandı.


İstanbul Latin Katolik Cemaati Episkoposu Massimiliano Palinuro, Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'ne yapılan saldırıyla ilgili yazılı bir açıklama yayınladı.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İstanbul Latin Katolik Cemaati Büyükdere'deki Meryem'in Doğuşu Katolik Kilisesi'nde meydana gelen ciddi saldırıdan duyduğu üzüntü ve endişeyi ifade etmekte, kurbanın ailesinin yanında yer almakta ve haksız yere öldürülen kişinin ruhu ve ailesinin tesellisi için dua etmektedir.

İstanbul Latin Katolik Cemaati Episkoposu olarak Katolik cemaati adına yetkililerden adaleti yerine getirmelerini ve yapılan kötülüğün kökünden kesilebilmesi için olayla ilgili hakikati araştırıp ortaya çıkarmalarını istiyorum. Sadece bu suçun failleri değil, aynı zamanda azmettiriciler, bu saldırıyı planlayanlar ile birlikte, İstanbul ve sevgili Türkiye'mizde tüm inananların barış içindeki bir arada yaşamını tehdit edenler de aransın.

Ayrıca yetkililerden Hıristiyan cemaatlerinin huzur içinde yaşayabilmeleri ve kiliselerinde barış içinde ibadet edebilmeleri için güvenliği sağlamaya devam etmelerini diliyoruz.

Massimiliano Palinuro

İstanbul Havarisel Vekili"

Saldırının ardından Katolik Kilisesi avukatı Afşin Hatipoğlu, basın mensuplarını sorularını cevapladı.

Hatipoğlu, "Ayin sırasında meydana gelen bu vahşi saldırı Katolik cemaati başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını derinden üzmüştür. Bu vahşi ve barbarca saldırıyı Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün unsurları kiliseye olan nezaket ve saygı mesajlarıyla birlikte araştırmaktadır. Biz devletimizin bu aşamadaki desteğine teşekkür ediyoruz. Başta Katolik cemaati olmak üzere bütün milletimize başsağlığı diliyoruz" dedi.

Hatipoğlu, "Cinayetin dışında ayin sırasında başkaca bir yaralanan şahıs olmamıştır. Sabah saatlerinden itibaren başta Cumhurbaşkanı olmak üzere sayın İstanbul Valisi, sayın İçişleri Bakanı, sayın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve İstanbul Emniyet Müdürü başta olmak üzere bütün devlet yetkilileri kiliseye başsağlığı mesajı iletmiş ve yanlarında olduğunu söylemiştir. Bu aşamada soruşturma devam ettiği için hukuk çerçevesinde başkaca bir bilginin sağlıklı olmayacağı açısından sizinle paylaşmamız söz konusu değil. Ancak ilerleyen günlerde kilise yönetimi sizinle yazılı bir açıklamayı paylaşacaktır. Soruşturma her yönlü devam etmektedir. Ayin sırasında meydana gelen bu vahşi saldırı Katolik cemaati başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını derinden üzmüştür. Sayısız mesaj, sayısız telefon ve sayısız ileti sabahtan bu saate kadar kiliseyle paylaşılmıştır. Gerek yurtiçi gerek yurtdışı temsilciliklerden gerekse ilgili kişilerden kilise yönetimine başsağlığı mesajları iletilmiştir." diye konuştu.

BİR ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI

Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'nde bir kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırı ile ilgili bir kişi İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Sarıye
r'deki Santa Maria Kilisesi'ne pazar ayini anında silahlı saldırı yapıldı. Kilisede pazar günü düzenlenen ayin sırasında içeridekilere ateş açıldığı bildirildi.

9a1157d6bbb0026b6799fd0e6a4eaf22.jpgKar maskeli iki kişi ayin sırasında kiliseye girerek ateş açtı. Kilisede bulunanlar, kendilerini korumak içini kendini yere attı.

1e9b955efd3358b5d3d0762fe273ebf7.jpg

VATİKAN AVUKATI HATİPOĞLU: GÖRGÜ TANIĞI VE GÖRÜNTÜLER VAR

Sarıyer'deki Santa Maria Katolik Kilisesi'ndeki saldırının ardından Katolik Kilisesi ve Vatikan avukatı Afşin Hatipoğlu, basın mensuplarını sorularını cevapladı.

Hatipoğlu, "Ayin sırasında meydana gelen bu vahşi saldırı Katolik cemaati başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını derinden üzmüştür. Bu vahşi ve barbarca saldırıyı Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün unsurları kiliseye olan nezaket ve saygı mesajlarıyla birlikte araştırmaktadır. Biz devletimizin bu aşamadaki desteğine teşekkür ediyoruz. Başta Katolik cemaati olmak üzere bütün milletimize başsağlığı diliyoruz" dedi.
Hatipoğlu, cinayetin soruşturulduğunu belirterek, "Cinayetin dışında ayin sırasında başkaca bir yaralanan şahıs olmamıştır. Sabah saatlerinden itibaren başta Cumhurbaşkanı olmak üzere sayın İstanbul Valisi, sayın İçişleri Bakanı, sayın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve İstanbul Emniyet Müdürü başta olmak üzere bütün devlet yetkilileri kiliseye başsağlığı mesajı iletmiş ve yanlarında olduğunu söylemiştir. Bu aşamada soruşturma devam ettiği için hukuk çerçevesinde başkaca bir bilginin sağlıklı olmayacağı açısından sizinle paylaşmamız söz konusu değil. Ancak ilerleyen günlerde kilise yönetimi sizinle yazılı bir açıklamayı paylaşacaktır. Soruşturma her yönlü devam etmektedir. Ayin sırasında meydana gelen bu vahşi saldırı Katolik cemaati başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını derinden üzmüştür. Sayısız mesaj, sayısız telefon ve sayısız ileti sabahtan bu saate kadar kiliseyle paylaşılmıştır. Gerek yurtiçi gerek yurtdışı temsilciliklerden gerekse ilgili kişilerden kilise yönetimine başsağlığı mesajları iletilmiştir."




SİLAH İKİNCİ PATLAMADA TUTUKLUK YAPMIŞ

Saldırının henüz bir grupla bağlantılı olup olmadığı bilinmiyor. Saldırıya ilişkin konuşan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Papaz ikinci kez silah patladığında başını kaldırdığını söyledi. İlk silah patladığında zaten herkes kendini yerlere atmış. İkinci patlamadan sonra silah tutukluk yapmış, sonrada çıkmışlar. Devamında ne olacaktı, saldırı sürecek miydi bilinmiyor” dedi.

'ÖLEN KİŞİ MÜSLÜMAN'

Saldırıda yaşamını yitiren C.T.’nin kilise cemaatinden olmadığına dikkat çeken Genç, “Saldırı sırasında girişteki Bayburtlu bir vatandaş yaşamını yitiriyor ki Müslüman bir vatandaş kendisi. Papazın söylemesine göre devamlı kiliseye gidip geliyormuş ki papaz bu kişiyi tanıyormuş, kendisinden ‘İyi bir insandı’ olarak söz etti. Sarıyer’de kiliselerin kapısı hep açıktır, herkes içeri girer birbirlerini tanırlar, husumet yaşanmamıştır. 15 yıldır burada belediye başkanıyım, buralarda büyüdük daha önce hiç böyle bir şey duymadım” ifadelerini kullandı.

POLONYA BAŞKONSOLOSU DA AYİNDEYDİ

Olay sırasında Polonya Başkonsolosunun da çocuklarıyla birlikte ayine katıldığına dikkat çeken Genç şunları aktardı: “Ön tarafta oldukları için kendilerine bir şey olmamış ancak çocukları ve ayindeki herkes çok ciddi etkilenmiş. Ayin sırasında 35-40 kişi kilisedeydi. İkinci silah patlamasından sonra papazı korumaya almışlar. Olayı gerçekleştirenler ise ellerini kollarını sallayarak çıkıp gitmişler. Silahla tarama gibi bir olay yaşanmamış münferit bir ateş var. Tarama olsa kiliseye gelmişler derdik ama bir kişi vurdular ardından başkasını da vuracaklar mıydı bilinmiyor.”

832130780e17c857cab55eec7914c0d1.jpg

"FARKLI ANLAMLAR TAŞIYABİLİR"

Gazeteci Bekir Batu, Halk TV canlı yayınında aktararak "Bir kişinin hedef alındığı" iddiası için, "saldırının kilisede ve ayin sırasında düzenlenmiş olması farklı anlamlar taşır, saldırı dışarıda olsaydı, kişisel olduğunu düşündürebilirdi ama öyle değil." ifadelerini kullandı.

ALİ YERLİKAYA AÇIKLAMA YAPTI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya saldırıya ilişkin açıklama yaptı.

Yerlikaya, "Bugün Saat 11.40 sıralarında
Sarıyer Büyükdere Mahallesinde bulunan Santa Maria Kilisesindeki ayin sırasında,
ayine katılanlar içinde bulunan C.T.
maskeli 2 kişi tarafından silahlı saldırıya uğramış
ve maalesef hayatını kaybetmiştir.

Konuyla ilgi geniş çaplı soruşturma ve saldırganları yakalamak için çalışmalar başlatılmıştır.

Bu alçak saldırıyı şiddetle kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

EKREM İMAMOĞLU AÇIKLAMA YAPTI

Saldırıya ilişkin İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu olay yerine giderek incelemelerde bulundu, İncelemelerinin ardından açıklama yaptı. İmamoğlu, saldırıya ilişkin "Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi'nde yapılan pazar ayinine yönelik silahlı saldırıyı kınıyorum. Hayatını kaybeden C.T’ye Allah’tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum. Şehrimizin inanç mekanlarına saldırarak birliğimizi ve huzurumuzu bozmaya çalışanlara asla izin vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

ÖMER ÇELİK AÇIKLAMA YAPTI

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İstanbul'un Sarıyer ilçesindeki Santa Maria Kilisesi'nde ayin sırasında bir kişiye yönelik silahlı saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirtti.

Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin saldırıyla ilgili geniş çaplı soruşturma yürüttüğünü bildirerek, şu ifadeleri kullandı:

"Ayin sırasında bir vatandaşımıza yönelik silahlı saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğine kastedenler, asla emellerine ulaşamayacaktır."

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Adalet Bakanı Vedat Tunç açıklama yaparak saldırıya ilişkin soruşturma başlatıldığını açıkladı. Söz konusu açıklama şöyle:

" İstanbul Sarıyer’de Santa Maria kilisesinde ayin sırasında maskeli iki kişinin gerçekleştirdiği silahlı saldırıyı şiddetle kınıyorum. Bir kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış olup, olayın aydınlatılması için bir Başsavcı Vekili ve iki Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir. Saldırıyı gerçekleştiren şüphelilerin tespiti ve yakalanması için çalışmalar devam etmektedir."

Kiliseye saldırı düzenleyen iki şüphelinin kiliseye doğru gidişini içeren güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı.

ERDOĞAN KONSOLOSLUK İLE GÖRÜŞTÜ

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın saldırıya ilişkin bilgi aldığını ve ilgili makamlarla görüşmeler gerçekleştirdiğini şu ifadelerle aktardı;

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Sarıyer’de bulunan Santa Maria İtalyan Kilisesi’nde meydana gelen saldırıyla ilgili Sarıyer Kaymakamı Sayın Ömer Kalaylı, Santa Maria İtalyan Kilisesi Rahibi Sayın Anton Bulai ve Polonya’nın İstanbul Başkonsolosu Sayın Witold Lesniak ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi."

Tüm cemaate başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini ileten Sayın Cumhurbaşkanımız, faillerin en kısa sürede yakalanması için gereken adımların atılmakta olduğunu ifade etti.

Etiketler :