Sarı krizin perde arkası: Yöneticilerin eş ve akrabalarına taksi plakası alınmış

Taksiciler Esnaf Odası'nın Yönetim Kurulundan "Artık sokakta 'taksiciyiz' diyemiyoruz" diyerek istifa eden Ahmet Harmandar Halk TV Muhabiri Gül Gündüz'e çarpıcı iddialar dile getirdi. Harmandar, yönetime geldiklerinden bu yana 2 kez taksimetre ayarı yapıldığını ve ardından yönetimdeki isimlerin eş ve akrabalarına ortaklı plakalar çıkarıldığını iddia etti.

GÜL GÜNDÜZ

İstanbul'da 2018 den bu yana iki kez taksi tarifesi değişti, 2019 ve 2020'de zam geldi. Harmandar, o değişimlerin ardından neler yaşandığını anlattı. "Bu ayarların peşinden 9 ve 11 ortaklı plakalarımız oldu" dedi.

Harmandar'ın iddiasına göre bu plakaların çoğu oda yönetimindeki isimlerin yakınlarına ait. Harmandar, "Hisseler devam ediyor bunun amacı genel kurulda 20 tane oy çantada keklik demek" yorumunu yaptı.

İlk belgede bir taksinin plaka sahipleri yer alıyor ve 9 ortaklı bir plaka. Plaka sahipleri yönetimdeki isimlerden İlyas Petek'in oğlu Kerim Petek, Vezir Başokur'un oğlu Mustafa Başokur, Başkanvekili Veli Yurt'un kızı Funda Yurt, yine yönetimdeki isimlerden Mustafa Vehbi Dursun'un baldızının kızı Saliha Büşra Karaveli'ye ait.

whatsapp-image-2021-12-08-at-14-04-18.jpeg

Diğer belgede de 11 ortaklı plaka sahipleri yer alıyor. Bu da yine yönetimdeki isimlerin yakınları adına çıkartılmış. Engin Arabul'un eşi Burçun Arabul, Başkanvekili Veli Yurt'un eşi Necla Yurt, eski oda çalışanı ve başkan adayı Zeynep Kılıç yine yönetimdeki Metin Boztepeli'nin oğlu İlker Boztepeli ve Celal Yöre'nin kızı İzel Yöre yer alıyor.

whatsapp-image-2021-12-08-at-14-04-21.jpeg

Harmandar, "Peki buradaki amaç ne, neden bu plakalar oda yönetimindeki isimlerin yakınlıkları adına çıkarıldı?" sorusuna, "Buradaki maksat genel kurulda 20 oyu bir anda sandığa indirmek" diye yanıt verdi.

Yasal değil

Bu uygulama yasal değil. İstanbul'da taksi sahibi olmak için geçimini bu meslekten sağlamak şart ve Bakanlar Kurulu kararı böyle diyor.

Taksimetre ayarları

Diğer bir soru işareti de taksimetre ayarları. En son zamda taksimetreler yeniden ayarlanırken İstanbul'da farklı, Ankara'da farklı ücret alındı. Ayar aynı ayar, işlem aynı işlem ve firmalar da aynı firma. Ama İstanbul'da taksimetre ayarı yaklaşık 700 liraya yapıldı, Ankara'da 380 liraya. Yani İstanbul'da taksimetre ayarı Ankara'dan neredeyse yüzde 100 daha pahalıya yapıldı. İstanbul'da 17 bin 395 taksi var. Bu hesaba göre İstanbul'daki taksimetre ayarı için Ankara'dan 5 milyon 218 bin lira daha fazla para alındı.

Harmandar, "Bu aradaki fark çok afaki 3 taksimetre şirketinin cebine girdi" dedi. Harmandar, firmaların odaya sessiz kalması için avanta vermiş olabileceğini iddia etti. Harmandar, "İsim vermek istemiyorum ama başkanımız bu olayı yargıya taşıdığını söylüyor. Ortada milyonluk rakamlar elde edilmişken elli yüz bin lira gibi rekabet kurumu tarafından yazılmış cezalar var, bu devede kulak bile değil" dedi.

Şikayeti İstanbul Taksiciler Esnaf Odası'nın mevcut başkanı Eyüp Aksu yaptı. Harmandar bunu danışıklı dövüş olarak yorumladı. Normal şartlarda taksimetre toplantılarına başkanın da katıldığını ancak yapılan bu 2 toplantıya başkanın katılmadığını söyledi: "Ne hikmetse toplantıya başkanımız değil de başkan vekilimiz katılmıştır orasını kendisine sormak lazım" dedi.

Harmandar'ın iddiasına göre taksimetre düzenlemelerinden kısa süreler sonra da ortaklı plakalar alındı.