'Sarı Altın' Hasadı Başladı, Yurt Dışından Büyük Talep Görüyor: Tarlada 1 Kilosu 40 TL

'Sarı Altın' Hasadı Başladı, Yurt Dışından Büyük Talep Görüyor: Tarlada 1 Kilosu 40 TL
Iğdır'da 'sarı altın' adı verilen kayısı hasadı başladı. Vitamin, potasyum ve lif bakımından zengin bir meyve olan kayısı, yurt dışı piyasasında büyük talep görürken, tarlada 1 kilosu 40 TL'den alıcı buluyor.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin önemli tarım şehirlerinden Iğdır'da 'sarı altın' olarak bilinen coğrafi işaretli kayısı hasadı başladı.

Toplanan kayısılar kalitesine ve boyutuna göre yurt içi ve yurt dışı pazarına gönderilirken, 'Tokaloğlu ve Iğdır kayısısı' olarak satılan kayısıların, bu sene bahçe fiyatı 35 ile 40 liradan başlıyor.

dir4.webp"MALATYA'NIN ADI IĞDIR'IN TADI VAR"

Hasada ilişkin konuşan kayısı tüccarı ve ihracatçısı Erdal Savaş, "Topladığımız ürünleri Rusya, Azerbaycan, Gürcistan gibi devletlere ihraç ediyoruz. Toplanan kayısılar soğuk hava deposunda bekletiliyor. Daha sonra yurt dışına ihraç ediyoruz termokinli araçlarla. Iğdır kayısısı sofralıktır. Malatya kayısısının adı, Iğdır kayısısının tadı var. Iğdır kayısısı her derde devadır, C vitaminidir. Iğdır kayısısını bilen bilir bu işin ekonomiye katkısı çoktur" dedi.

KAYISI

Kayısı, dikensi ve tüysüz, Prunus cinsiden bir ağaçtır. Yerli yayılımı, kapsamlı tarih öncesi ekimi nedeniyle biraz belirsizdir.

dir5.jpgGenetik araştırmalar, Orta Asya'nın ana vatanı olduğunu göstermektedir.

KAYISININ FAYDALARI

- Kayısı, A, C ve E vitaminleri, potasyum ve lif bakımından zengindir.

- Kayısı, bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirimi düzenler ve cilt sağlığını korur.

- Kayısı, kansere karşı korur, kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır ve göz sağlığını korur.