Saray Sözcüsü Kalın: 'Atatürk'e lanet okudu' demek iyi niyetli olmaz

Saray Sözcüsü Kalın: 'Atatürk'e lanet okudu' demek iyi niyetli olmaz
Saray Sözcüsü İbrahim Kalın CNN Türk canlı yayınında soruları yanıtlarken ‘Atatürk’e lanet’ tartışması hakkında da açıklamada bulundu.

Saray Sözcüsü İbrahim Kalın ‘Atatürk’e lanet’ tartışmalarına böyle bir ifadenin söz konusunu olmadığını söyledi ve "Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin banisidir. Ona bırakın Ayasofya gibi bir yerde, herhangi bir yerde lanet okunmasını doğru kabul etmeyiz" dedi. Kalın, Atatürk tarafından vakfiyenin kaldırılmadığı ifade ederken, Erbaş’ın sözlerini ‘Atatürk'e lanet okudu' olarak değerlendirmenin iyi niyetli olmadığını söyledi. 

Kalın, hilafet tartışmalarıyla ilgili olarak ise, "Burası üzerinden bir rejim tartışması başlatmak suni bir gündemdir. Türkiye'nin böyle bir gündemi yok. Bizim amacımız halkın demokratik iradesine dayalı tam bağımsız, 2023'te Türkiye'yi olması gereken yere getirmek olmalıdır" diye konuştu.

'Atatürk'e dil uzatıldı' ve 'hilafete gidelim' demenin, Ayasofya başarısını gölgeleyeceğini ifade eden Kalın, "Hayırlı bir iş yapıldı, bizi buluşturan bir sembol olsun Ayasofya. Ne Atatürk'le ilgili tartışmalar, böyle bir kastın olmadığının görülmesi lazım. Hilafet tartışması yersiz, lüzumsuz bir tartışmadır. İlmi, dini, siyasi olarak da tartışmanın zemini bu değildir" dedi. 

Ne olmuştu?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş Ayasofya'da kılıçla verdiği cuma hutbesinde Atatürk'ü hedef alması üzerine tepki toplamış, kamuoyu ve siyasilerin tepkisi üzerine Erbaş “Geçen geçmiştir, ölüye beddua değil dua okunur” diyerek bir açıklama yapmıştı. Albayrak Medya Gruba ait Yeni Şafak Gazetesi’nin haftalık dergisi Gerçek Hayat, bu hafta “Artık Ayasofya ve Türkiye hür, hilafet için toparlanın” kapağıyla çıkmış, Ayasofya'nın cami statüsünde ibadete açılmasının ardından Mustafa Albayrak’ın imtiyaz sahibi olduğu ve genel yayın yönetmenliğini Kemal Özer’in üstlendiği Gerçek Hayat 'hilafet' çağrıları yapmaya başlamıştı.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik ‘lanet’ ve ‘hilafet çağrısı’ tartışmalarının sonucunda yaptığı twitter paylaşımında, bu durumu yanlış bulduklarını söylerek "Cumhuriyetimiz tüm nitelikleriyle gözbebeğimizdir. Dünden beri sosyal medyada siyasal rejimimizle ilgili ortaya çıkan sağlıksız tartışma ve kamplaşma, Türkiye’nin gündemi değildir" demişti. AKP’li Metiner de “Artık Ayasofya ve Türkiye hür, hilafet için toparlanın” kapağıyla çıkan dergiye tepki göstermiş, “Ayasofya’nın açılışından sonra bizim mahalleden birilerinin hilafeti bu şekilde gündemleştirmesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasetine yönelik bir siyasi sabotaj demek” demişti.

Erbaş’ın açıklamasına tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Atatürk’ün kurduğu Diyanet İşleri Başkanlığı’nın koltuğunda oturup, Atatürk’e lanet edemezsin! Ali Erbaş and olsun ki, o koltukta oturup Atatürk'e lanet okumanın bedelini ödeyeceksin.” İfadelerini kullanmış, İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan da “Gün gelir bunun siyasi ve hukuki sonuçları olur” demişti.

 

 

Etiketler :