Salda Gölü'nü kirletenler bulundu: İnekler!

'Türkiye'nin Maldivleri' Salda Gölü'nün rengi maviden sarıya dönmüştü. Millet Bahçesi Projesi için iş makinelerinin girdiği Salda Gölü ve çevresindeki kirliliğinin sebebi ise ineklermiş!

'Türkiye'nin Maldivleri' olarak bilinen Salda Gölü çevresinde Millet Bahçesi inşaat sürüyor. Bungalov ve mescit yapımının devam ettiği alanda, gölün ve kıyıdaki kumun rengindeki değişim dikkat çekti. Gölün, Millet Bahçesi yapılan bölümündeki beyaz renkli kumların renginin değiştiği, Milli Park kıyılarındaki kumların ise doğal rengini koruduğu görülmüştü.

Salda Gölü Koruma Derneği de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Yetkililer Salda Gölü’nün suyunun A kalite, içme suyuna yakın olduğunu söylüyorlar. Ancak Salda Köyünün kanalizasyon suyu halen göle akıyor" açıklaması yapmıştı. 

 

Açılış ertelendi

CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker ise 5 Haziran Çevre Günü’nde yapılması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılması beklenen Millet Bahçesi açılışının da ertelendiğini duyurmuştu.

'Hayvanlar girmiş, çamur olmuş'

DHA'ya konuşan Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kolçak ise Salda Gölü'ndeki kirliliğin nedenini "Salda Gölü kıyısındaki Salda köyünün kanalizasyon atıklarının, Düden Çayı’na ve buradan da göl suyuna karışması' değil. Büyükbaş hayvanların suya girerek çamur oluşturması" şeklinde açıkladı. 

Kolçak, "O görüntüler çekilmeden kısa süre önce büyükbaş hayvanlar girmiş, çamur olmuş. Salda Gölü'nü besleyen Düden Çayı’na kanalizasyon atıklarının karışması imkansız" dedi. 

"Göl yakınındaki meraya otlamaya gelen ineklerden kaynaklı atıklar olduğunu" anlatan Mustafa Kolçak, Düden Çayı'nın Salda Gölü ile birleştiği noktada açıklama yaptı. Kolçak, "Düden Çayı'nın Salda Gölü ile birleştiği nokta 'Beyaz Adalar' denilen bölgede yer almaktadır. Sulak alan ekosistemine sahiptir. Sit statüsü olarak da kesin korunacak hassas alandır bu bölge. Burada akan Düden Çayı'nda herhangi bir evsel kirlilik bulunmamaktadır. Burada son derece sıkı koruma tedbirleri uygulanmaktadır. Bu alana insan girişi de mümkün değildir" dedi.

'Renk değiştirmesinin sebebi büyükbaş hayvanlar'

Göldeki renk değişikliğini yosunlaşma olarak açıklayan Kolçak, "Doğal kaynak olarak gölün 8 kilometre ilerisinden, köyün üzerinden doğan Düden Çayı, köyün çevresinden dolanarak Salda'ya akıyor. Salda Gölü'nü besleyen Düden Çayı'na kanalizasyon atıklarının karışması imkansız. Görüntüler çekilmeden kısa süre önce büyükbaş hayvanlar girmiş, çamur olmuş. Deltadaki sarı- yeşil renk, kendi ekosisteminde olan, güneş ve rüzgarın etkisiyle oluşan yosunlaşma" dedi. 

DHA

 

Etiketler :