Rusya'da Kaçınılmaz Son... Satıyor!

Rusya'da Kaçınılmaz Son... Satıyor!
Türk şirketleri uçak krizinin ardından gelen ekonomik yaptırımlar ve ülkedeki ekonomik kriz nedeniyle birer ikişer Rusya pazarından çıkıyor. Rus Kommersant gazetesi dün Fiba Holding’e ait Credit Europe’un satışa çıktığını...

Türk şirketleri uçak krizinin ardından gelen ekonomik yaptırımlar ve ülkedeki ekonomik kriz nedeniyle birer ikişer Rusya pazarından çıkıyor. Rus Kommersant gazetesi dün Fiba Holding’e ait Credit Europe’un satışa çıktığını yazarken, iş dünyası, “Küçük bir-iki şirket çıktı ama bu ilk büyük çıkış” yorumunu yaptı.

TÜRKİYE ile Rusya arasında Kasım 2015’ten bu yana süren siyasi krizle birlikte gelen sert ekonomik yaptırımların somut sonuçları birer birer ortaya çıkmaya başladı. İki ülke arasındaki karşılıklı ticaretin ve yatırımın bıçak gibi kesildiği, Türkiye’ye gelen Rus turist sayısının hızla azaldığı bu süreçte Rusya pazarından ilk büyük çıkış haberi bankacılık sektöründen geldi. 1997 yılından bu yana Rusya’da faaliyet yürüten Fiba Holding’e ait Credit Europe’un iki ülke arasındaki gerginlikten kaynaklanan nedenlerle satışının gündemde olduğu belirtildi. Rus Kommersant gazetesinde dün yer alan habere göre Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Hüsnü Özyeğin’in üstlendiği Fiba Holding iştiraki Credit Europe Rusya’daki operasyonlarını satmak üzere Morgan Stanley’i yetkilendirdi.

KAÇINILMAZ SON

Dün akşam saatlerine kadar Fiba Holding’ce yalanlanmayan haber, bankacılık sektörü ve Rusya ile iş yapan çevreler başta olmak üzere, Türk iş dünyasında bomba etkisi yarattı. Konuya yakın kaynaklar, “İki ülke arasındaki ilişkiler bölgedeki gelişmelere de bakıldığında yakın bir zamanda düzelme umudu taşımıyor. Hüsnü Bey’in çıkış kararı bu noktada oldukça stratejik. Mümkün olan en kısa sürede henüz şirketler büyük müşteri ve iş kaybına uğramadan Rusya’dan çıkmanın yolunu arıyorlar. Yol yakınken çıkmak en iyisi çünkü çıkış kaçınılmaz son. Çıkışların devam edeceğini öngörüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

30 ŞEHİR, 115 ŞUBE

Rusya’da büyük miktarda yatırımları olan bir başka işadamı ise, Credit Europe’un satış kararında iki ülkenin bozulan ilişkilerinin yanı sıra, bir süredir Rusya’da yaşanan ekonomik krizin de etkili olduğunu göz ardı etmemek gerektiğini belirtti. İsminin açıklanmasını istemeyen işadamı, “Rusya’daki ekonomik şartlar bir süredir çok çetinleşti. Bu zorlaşan şartlara dayanamayan bazı küçük şirketler çıkıyor, çıkışlar sürebilir. Ama biz büyük şirketler halen ilişkilerin ve ülkenin ekonomisinin düzelmesi umudunu taşıyoruz” dedi. 12 ülkede faaliyet yürüten Credit Europe’un Rusya’da Moskova, St. Petersburg, Kazan, Yekaterinburg, Ufa, Novosibirsk ve Rostov gibi ekonomik olarak gelişmiş 30 şehrinde 69 ofisi 115 şubesi bulunuyor.

4.5 milyon müşteri

RUSYA çapında 14 binin üzerinde satış noktası olan Credit Europe’un 560 ATM’si bulunuyor. Bankanın internet sitesinde yer alan bilgilere göre 1 Ocak 2016 itibariyle Rusya’da 4.5 milyon bireysel bankacılık müşterisi olan Credit Europe’un 1600 kurumsal ve 14 binin üzerinde de KOBİ müşterisi var. Özsermayede Rusya’nın en büyük 50 bankasından biri olan Credit Europe, aktif büyüklükte de ülkenin en büyük 60 bankası arasında yer alıyor. Bankanın ana iştiraki Fiba Holding’in Rusya’da perakende sektöründe de faaliyetleri var. Fiba Holding, GAP, Marks&Spencer’ın Rusya’daki ana distribütörü.

TInkoff Bank talip

KONUYA ilişkin Hürriyet’e bilgi veren kaynaklar, Hüsnü Özyeğin’in Credit Europe Bank Rusya’yı satma kararını çok kısa süre önce aldığı ve şimdiden taliplerinin olduğunu belirtti. Aynı kaynak dün yine Rus medyasında yer alan Rus işadamı Oleg Tinkov’un 2006 yılında kurduğu Tinkoff Bank’ın Credit Europe Rusya’ya talip olduğu bilgisini doğruladı. Ancak Fiba Holding’in stratejik opsiyonları değerlendirdiği şimdilik hiçbir taliple masaya oturmadığı vurguladı. Rusya’da online bireysel bankacılık hizmetleri veren Tinkoff Bank mobil bankacılık alanında inovatif ürünleriyle biliniyor. Banka 2015 yılında yüzde 7.7 pazar payı ile Rusya’nın kredi kartı pazarının ikinci büyüğü Tinkoff Bank’ın 5.4 milyon kredi kartı müşterisi bulunuyor.

Hürriyet