Reuters: AB, Türkiye'ye 3,5 milyar Euro mülteci fonu verecek

Reuters: AB, Türkiye'ye 3,5 milyar Euro mülteci fonu verecek
Reuters'ın haberine göre; Avrupa Birliği, Türkiye’ye Suriyeli mültecilere 2024 yılına kadar ev sahipliği yapmaya devam etmesi için 3, 5 milyar Euro destek vermeyi planlıyor. Reuters konuyla ilgili yayınladığı haberi iki diplomatın açıklamalarına dayanıyor.

AB Komisyonu, 29 Kasım 2015’te düzenlenen Türkiye-AB Zirvesinde, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar Euro tutarında bir fon oluşturacağını taahhüt etmiş ve ardından 18 Mart 2016 tarihinde yapılan ikinci zirvede ise bu fonun tükenmesi durumunda ek 3 milyar Euro daha sağlayacağını açıklamıştı.

Fonun tamamının 2019 yılı sonuna kadar ödenmesi kararlaştırılmasına rağmen şimdiye kadar 2,7 milyar Euro'luk kısmı Türkiye’ye ödendi. Toplamda 4,3 milyar Euro sözleşmeye bağlanan fonun tamamının Türkiye’ye ödenmesinin en geç 2025 yılında olacağı söyleniyordu.  

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan da AB'nin mültecilerle ilgili varılan anlaşma kapsamında verdiği taahhütleri yerine getirmediğini açık kaynaklardan çok kere söylemişti. 

AKP fonun kamu kurumlarına aktarılmasını istiyor 

VOA'nın aktardığına göre AB, yaklaşık 4 milyon Suriyeli mültecinin yaşadığı Türkiye’de yardım fonunu insani yardım kuruluşlarına sunuyor. Ancak AKP fonun doğrudan kamu kuruluşlarına ödenmesini talep ediyor.

Reuters’in haberine göre, AB’nin, Avrupa’ya mülteci akınının önüne geçmek amacıyla Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Suriye’deki insani yardım projelerine aktarmak üzere hazırladığı yardım paketi 5 milyar 77 milyon Euro değerinde.

'Türkiye otoriterleşiyor'

Türkiye’nin giderek otoriterleştiğini ve insan hakları ihlallerinin yaygınlaştığını savunan Avrupalı yetkililerin, Türkiye’nin fonların doğrudan hükümete aktarılması yönündeki talebini kabul etmesi beklenmiyor.

AB liderleri ayrıca Ankara’yı mültecilerin durumunu ‘koz olarak’ kullanmakla suçluyor. AKP iktidarı bu suçlamaları reddediyor.

Reuters haber ajansına göre, Avrupa Komisyonu tarafından önerilen yeni teşvik paketi Perşembe günü Brüksel’de AB liderleri tarafından değerlendirmeye alınacak.

Haberde, Perşembe günü yapılacak zirveyle ilgili yazılı metinde, AB liderlerinin Türkiye’ye, “çeşitli ortak çıkarlar çerçevesinde işbirliğini genişletmek amacıyla, Türkiye ile temaslara hazır” olduklarını göstermek için teklifte bulunulacağı belirtiliyor.

 

Etiketler :