Prof. Dr. Naci Görür İstanbul Depremiyle İlgili Şoke Eden Bilgiyi İlk Kez Verdi

Prof. Dr. Naci Görür İstanbul Depremiyle İlgili Şoke Eden Bilgiyi İlk Kez Verdi
Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Haber Global'den Kardelen Yüksel'in sorularını yanıtladı. Yedisu Fayı'na dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür'ün gündeminde İstanbul depremi vardı. Görür, İstanbul'da 100 bin binanın çok ağır hasar alacağına dikkat çekerek 4 milyon kişi rakamını telaffuz etti.

Haberglobal.com.tr'ye konuşan deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Tunceli, Erzincan ve Bingöl'ü etkileyecek büyük deprem riskine dikkat çekti. Yedisu fayının kırılma periyodu olan 250 yıllık süreyi doldurduğunu dile getiren Prof. Dr. Görür, "bölgede acilen depreme dayanıklı kentler yapılmalı" dedi.

İstanbul depremiyle ilgili soruları da yanıtlayan Naci Görür, İstanbul'da 100 bin binanın çok büyük hasar alacağını söyleyen Görür şöyle konuştu:

"İstanbul'da 1 milyon yüz bin yapı stoğu var. Dolayısıyla bir milyon yapı stoğundan İBB’nin verilerine göre, yaklaşık 97 bin tanesi kabaca 100 bin tanesi diyelim çok büyük hasar alacak. Yıkılacak binaların içerisinde olan rakam bu. 100 bin bina, her binada yaklaşık 5 katlı olsa 500 bin kat demektir.

Her katta 2 daire olsa 1 milyon daire yapar. Her dairde de 4 kişi olsa demek ki 4 milyon insanın can güvenliği doğrudan tehdit altında olacaktır. Yani, bu insanların göçük altında kalma olasılıkları fazla olacaktır. Bu rakamlar bizi korkutuyor."