Prof. Dr. Kayınan Pala'dan vaka haritası yorumu: 50 kat yüksek durumdayız

Prof. Dr. Kayınan Pala'dan vaka haritası yorumu: 50 kat yüksek durumdayız
12-18 Nisan'da Türkiye genelinde 100 binde yeni vaka sayısının 500'ün üzerine çıktığına dikkat çeken Prof. Kayıhan Pala, "Salgının kontrol altına alındığını söyleyebilmek için 100 binde 10'un altına düşmesi gerekiyor şu an 50 kat yüksek durumdayız" dedi.

Halk TV ekranlarından yayınlanan Gökmen Karadağ ile Açıkça programına bağlanan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala son yayınlanan illere göre haftalık koronavirüs haritasındaki artışla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"50 kat yüksek durumdayız"

Türkiye'de bugün itibariyle son 7 günlük 12-18 Nisan arasında yurt çapında 100 binde yeni vaka sayısının 500'ün üzerine çıktığına dikkat çeken Halk Sağlığı Uzmanı Pala önemli açıklamalarda bulundu :

"Salgının kontrol altına alındığını söyleyebilmemiz için 7 günlük yeni olgu sayısının 100 binde 10'un altına düşmesi gerekiyor. Yani şu an 50 kat yüksek durumdayız.

ekran-resmi-2021-04-18-20-31-55.png

Çanakkale 24 kat artmış, İstanbul 13 

Son yayınlanan illere göre haftalık oldu haritasına baktığımız zaman Çanakkale’de bir haftalık 100 binde olgu sayısı 24 kat artmış. İstanbul, Ankara, Bursa gibi kentlerde 13 kat artış göstermiş.

"Dünya genelinde birinci sırada Uruguay, ikinci sırada Türkiye"

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan doğrulanmış olgu sayıları, ölüm sayıları, ağır hasta sayılarına baktığınız zaman bile çok ciddi bir sorunla karşı karşıya kaldığımız çok açık. Bu dünyada nüfusuna göre en yüksek doğrulanmış olgu sayısı iki ülkeden biriyiz. Biri Uruguay biri Türkiye. Bugün 318 vatandaşımızın hayatını kaybetmiş olması da salgın da gelinen noktada çok dramatik bir sonuç.

Yoğun bakım yatakları doluluk oranı karmaşası: Hangisi kamu, hangisi özel sektör? 

Yoğun bakım yataklarındaki doluluk oranlarıyla ilgili bazı ayrıntılar var. Onları bilmeden yalnızca Sağlık Bakanlığı'nın turkuaz tablosundaki oranlar üzerinden değerlendirme yapmak yanıltıcı olabilir.

Birincisi; erişkin yoğun bakım yatakları diye geçiyor ama bunların hangilerinin özel sektörde hangilerinin kamu sektörü olduğunudaki ayrım gündeme getirmek gerekir.

"İstanbul yoğun bakım yataklarını özel sektöre terk etmiş"

Çünkü pandemi sırasında Covid-19 hastalarının özel sektörü ait hastanelerdeki yoğun bakım yataklarından yararlanmaları kolay değil. Bu İstanbul için çok büyük bir problem. Çünkü İstanbul, Sağlık Bakanlığı verilerine göre 10 binde kişi başına düşen Sağlık Bakanlığı hastanelerindeki yoğun bakım yatak sayısı açısından Türkiye’nin en düşük sayısına sahip ili. İstanbul bir anlamda yoğun bakım yataklarını neredeyse özel sektöre terk etmiş desek abartmamış oluruz. O yüzden oradaki yüzde 60-70'lik oranlar bu açıdan değerlendirilmelidir.

İkincisi; yoğun bakım yatakları yalnızca Covid-19 hastaları için kullanılan yataklar değil. Trafik kazaları, kalp krizleri ve ameliyatlar için de kullanılması gereken yataklar. Bu düzeyde baktığımız zaman yoğun bakım yatakları ile ilgili bir sıkıntının yaşandığı çok açık.

"İstanbul ikinci Wuhan" 

Şu anda artık İstanbul başta olmak üzere 100 binde 900'lerin üstünde yeni olgu sayısıyla çok büyük bir rekora doğru gidiyor. İstanbul ikinci bir Wuhan olarak adlandırılsa yanlış olmayacaktır. Üstelik 15 milyonun üstündeki nüfusuyla. Ciddi bir yoğun bakım yatağı yetmezliği ve bununla birlikte hasta yata bulmakla ilgili sıkıntıların da ortaya çıktığı bir dönem yaşıyoruz."

 

Etiketler :