Prof. Dr. Ahmet Ercan'ı 'Çekindiren' Fay: Ölüdeniz Fay Hattı Hangi İllerden Geçiyor?

Prof. Dr. Ahmet Ercan'ı 'Çekindiren' Fay: Ölüdeniz Fay Hattı Hangi İllerden Geçiyor?
6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin yıldönümünde Prof. Dr. Ahmet Ercan, sosyal medya hesabından yeni uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Ercan, Ölüdeniz fay hattına dikkat çekti.

6 Şubat deprem felaketinin üzerinden 1 sene geçti. Kahramanmaraş depremi Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu bir kez daha acı bir şekilde gözler önüne serdi.

Jeofiizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, sosyal medya hesabından Kahramanmaraş depremine değinerek yeni uyarılarda bulundu.

Ercan, Ölüdeniz fayına "Çekindiriyor" sözleriyle dikkat çekti. Ercan, "Kızıldeniz Akabe körfezinden Yesemek'e kadar Ölü Deniz kırığı sarsım olarak suskun. Bu çekindiriyor" dedi.

ÖLÜDENİZ FAY HATTI NEREDE?

Ölüdeniz fayı Doğu Anadolu fayının güneyinden gelen ve Suriye, Lübnan, İsrail üzerinden devam eden bir faydır. Ölüdeniz fayı Yayladağ'ın doğusundan gelerek Amik ovası içinde sonlanmaktadır. Akdeniz yitim zonundan gelerek Amik ovası boyunca uzanan yitim zonu Arap platformuyla Toros bloğu arasındaki yitimi sağlamakta ve bu yitim sonucu da yanal atımlı fay olarak Türkoğlu ile Gölbaşı arasındaki fay hattı gelişmektedir.

oludeniz.jpg

Ölü Deniz Transform Fayı (DST), bazen Ölü Deniz Çöküntüsü ve Ölü Deniz Fay Zonu olarak da anılır, Maraş üçlü ekleminden (Türkiye'nin güneydoğusundaki Doğu Anadolu Fay Hattı ile bir kavşak) kuzey ucuna uzanan bir dizi faydır. Kızıldeniz Çöküntüsü (Sina Yarımadası'nın güney ucunun hemen açıklarında). Fay sistemi, batıda Afrika levhası ile doğuda Arap levhası arasındaki dönüşüm sınırını oluşturur. İki plakanın göreli hareketlerini gösteren, sol yanal yer değiştirme bölgesidir.

1-001.jpg

ÖLÜDENİZ FAY HATTI HANGİ İLLERDEN GEÇİYOR?

Ölüdeniz fay zonu Hatay'ın güneyinden geçmekle birlikte Suriye, İsrail, Ürdün, Lübnan siyasi sınırlarına uzanmaktadır.

Kahramanmaraş depremi ardından burada enerji birikebileceğine dikkat çeken uzmanlar bu fay ve Adana ve Kıbrıs gibi bölgelerde bu şiddette deprem oluşabileceğine dikkat çekiyor.

3.jpg

Etiketler :