Özel okul öğretmenlerine sistematik mobbing: Etimizden, sütümüzden faydalanıyorlar

Özel okul öğretmenlerine sistematik mobbing: Etimizden, sütümüzden faydalanıyorlar
Okulların yüz yüze olarak başlamasına kısa bir süre kala özel kurumlarda görev yapan öğretmenler sorunlarını dile getirdi. Ankara'da özel bir kurumda görev yapan sınıf öğretmeni, "Görev tanımımızda olmayan şeyler de bize yaptırılıyor. Etimizden, sütümüzden, yumurtamızdan faydalanıyorlar" diye konuştu.

NAZLICAN ERMİŞ

2021-2022 Eğitim Öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala, özel kurumlarda görev yapan öğretmenlerin yaşadıkları mobbing yeniden gündeme geldi.

'Evliyseniz çocuk düşünüyor musunuz?'

halktv.comtr, özel bir kurumda görev yapan öğretmen ve idareci ile görüşerek sorunları ilk ağızdan dinledi.

Ankara'da özel bir kurumda görev yapan öğretmen, özellikle kadın öğretmenlerin, işe alma sürecinde "Evli misiniz, nişanlı mısınız? Evliyseniz, çocuk düşünüyor musunuz?" sorularına maruz bırakıldığını ifade etti. 

Milli Eğitim Bakanlığı'nın kendisine bağlı özel okullara da 'Eğitim-Öğretim Ödeneği' verdiğini belirten öğretmen, kurumların bunu öğretmenlere vermediğini söyledi.

Devlet okullarında olan ek ders ücretinin kendi kurumlarında olmadığını da ifade eden öğretmen, "Biz maaş olarak imzalıyoruz ve 12 ay boyunca aynı maaşı alıyoruz. Hiçbir şekilde ek ödeme, ek ders, mesai parası olmuyor" dedi. 

'Görev tanımımızda olmayan şeyler de bize yaptırılıyor'

4 senedir özel bir kurumda çalışan öğretmen şunları söyledi:

"Veliler, 'Para veriyoruz' algısıyla geliyor. Patron okulları velinin ağzına bakıyor, veli ne derse onu yapmaya çalışıyor. Öğretmende kusur bulur, mobbing uygular. 

Özellikle pandemi dönemi ile birlikte online çalışmaya başlamamız ile birlikte mesai kavramı ortadan kalktı. Akşamları toplantılar, etüt programları konuldu. Bunlara ses çıkardığımız zaman ise 'Zaten evdesiniz' yanıtını aldık. 

Görev tanımımızda olmayan şeyler de bize yaptırılıyor. Patron okulları bunu yapıyor. Vakıf okullarında durum böyle değil. Her işi bize yaptırıyorlar. Etimizden, sütümüzden, yumurtamızdan faydalanıyorlar."

'Zam çalışanlara yansıtılmadı'

Ankara'da bir başka kurumda idareci olarak görev yapan kişi ise, "Bekar idareci ya da öğretmenlere haddinden fazla yükleniliyor" diye konuştu.

İdareci şöyle dedi:

"Bu sene pandemiden dolayı özel okullara yüksek fiyatlarda zam yapıldı ancak bunlar çalışanlara yansıtılmadı. Pandemi nedeniyle özel okullara katılım daha çok olduğu için veliyi bu parayı vermeye mecbur bırakıldı. Özel okul patronları bundan faydalandı"

Velilerde 'Ben buraya para veriyorum' anlayışı olduğunu söyleyen idareci, "Bu artık standart bir şey haline geldi zaten" diye konuştu.