Osmaniye esnafından denetim isyanı

Sosyal medyaya bugün Osmaniye esnanafının GBT isyanı damga vurdu. 20 gündür aralıksız süren denetimler nedeniyle müşteri kaybı yaşadığını belirten esnaf bunun denetim değil baskın olduğunu söylüyor. Ayrıca esnaf; "Kimlik kontrolü yapan bir polisin, bir kadın müşteriyi daha sonra Instagram'dan eklediğini de" iddia ediyor.

Osmaniye, Fakıuşağı Mahallesi'nde kafeler caddesi olarak bilinen bölgedeki kafe işletmecileri polis denetimlerinden şikayetçi. Osmaniye Emniyeti'nin 20 gündür işlerin en yoğun olduğu zaman diliminde, 30-40 kişilik polis ekibiyle denetim yaptığını, müşterilerinin denetim yapan polislerin tavırlarından rahatsız olduklarını söyledi. Denetime değil, bunun uygulanış biçimine itirazları olduğunu vurgulayan esnaf, müşteri kaybettiklerini söylüyor. Esnaf bölgede denetim yapılmasına karşı çıkmadıklarını, 'baskın' yapar gibi gelinmesine itiraz ettiklerini söyledi. "Denetim yapan polislerin, denetim sonrası bir kadın müşteriyi Instagram'dan eklediği" de esnafın iddiaları arasında. halktv.com.tr olarak konu ve iddialar ile ilgili taraflara ulaştık.

'Denetim adı altında, resmen baskın düzenliyorlar'

İlk olarak videoda konuşan kafe işletmecisi Mehmet Burkaş ile konuştuk. Burkaş, “Okullar açıldığından beri, yani 20-25 gündür her akşam saat 20:00 ve 22:00 arası bu caddedeki tüm işletmelere, 30-40 kişilik polis ekipleri denetim adı altında resmen baskın düzenliyor. Yanlış anlaşılmasın, biz zaten denetim yapılmasını istiyoruz. Çünkü, bu bölgedeki suç unsuru taşıyan kişiler uzaklaşıyor bu sayede. Ama bu şekilde bir denetimi asla istemiyoruz. Osmaniye Emniyeti'nin bu tarzı müşterilerimizi kaçırıyor. Giriyorlar 30-40 polis içeri baskın yapar gibi, müşterilerin yanına masalara gidiyorlar, “kimlik çıkar” diyorlar. Çıkarır mısın da yok, çıkar diyor. Ya bunun bir adabı vardır. Oturur birisi boş bir masaya, birisi de gider kimlikleri toplar, kontrolünü yapar gider. Her akşam gelip müşterileri ve masaları gezip "kimlik ver" diyerek üst araması yapmak ne demek. Geçen mekanımda müşteriden çok polis vardı. Haklı olarak müşterilerde mekanda bir sorun var, sorunlu bir yermiş gibi algılayıp kalkıp gidiyor. Gelmeleri bir olay, gitmeleri başka olay. Mesela benim mekanım 250 kişilik bir mekan. Bu anlattığım şekilde, tüm müşterilere GBT yapıp üstlerini araması zaten en az 1 saat sürüyor. Hangi müşteri bu durumu yaşamak ister, bazısı polis buradayken gidiyor bir daha da gelmiyor zaten." dedi.

'Biz buna nasıl denetim diyebiliriz?'

"Denetim yapan polislerden birinin, denetim sonrası bir kadını Instagram'dan eklediği" iddiasını sorduğumuzda ise "Bir esnaf arkadaşımızın mekanında yaşanıyor bu olay. Yine kontrole gelinmiş, kontrol yaptıkları kadınlardan biri, sonraki gün mekana gelip tanıdığı olan işletme sahibine "dün kontrol yapan polislerden biri Instagram'dan beni ekledi" demiş. Bu nasıl bir rezilliktir? Denetim ve GBT adı altında benim mekanıma geleceksin, kadın müşterimin ismini kimliğinden aklında tutacaksın, Instagram'dan ekleyeceksin. Şimdi biz buna nasıl denetim diyebiliriz ki?" diye cevap verdi.

Ayrıca işletmeci Mehmet Burkaş, işletmesinin kurumsal hesabından yaptığı paylaşımda başka bir iddiada daha bulundu. İddiasına göre bu kontrollerin; "Osmaniye'de yerel bir gazeteci olan Mustafa Düzenli'in bir yakınının bu bölgede sözlü tacize uğraması üzerine, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile başladığını iddia etti. Konunun şahsileştirildiğini dile getirdi."

whatsapp-image-2021-10-27-at-16-23-14.jpeg

'Koskoca Emniyet benim sosyal medya paylaşımımla 20 gün denetleme mi yapar'

İddia üzerine ulaştığımız diğer isim olan gazeteci Mustafa Düzenli iddialara şu şekilde cevap verdi: "Ben yerel bir gazeteciyim. Evet böyle bir paylaşım yaptım, paylaşımında arkasındayım. Osmaniye'de ne kadar serseri, torbacı var hepsi bu bölgede. Ama benim kesinlikle esnaf ile ilgili bir şikayetim olmadı. Esnafın pandemide yaşadığı sorunların gayet farkındayım. Bu yaşanan durumun onlarla alakalı olmadığının da farkındayım. Ama onlar bu konuyu neden böyle yansıtıyorlar anlamıyorum. Ayrıca lütfen yani, koskoca Osmaniye Emniyet Müdürlüğü benim haber bile olmayan sıradan bir sosyal medya paylaşımı referans edip, 20 gün denetleme mi yapar? Bu konunun benimle hiç bir ilgisi yok" diye cevap verdi.

Emniyet: Şikayet var, denetimler doğru

Tüm bu iddialar üzerine ulaştığımız Osmaniye Emniyet Müdürlüğü, yöneltilen iddialara şöyle cevap verdi: "Osmaniye Emniyet Müdürlüğü olarak, 20 gündür Fakıuşağı bölgesinde yoğun bir şekilde denetim yaptığımız doğrudur. Bu bölge ile ilgili, çeşitli kanallardan binlerce şikayet geliyor. Alkol ruhsatı olmamasına rağmen, alkol veren işletmeler var. Pandemi döneminde olmamıza rağmen, yasak olmasına rağmen nargile hizmeti veren işletmeler var. Şikayet geliyor, ekiplerimiz de denetim gerçekleştirip yasal işlem yapıyorlar. Evet, son 20 gündür yoğun bir denetim söz konusu. Çünkü okulların açılmasıyla birlikte bu bölgedeki şikayetler arttı, biz de doğal olarak denetimleri arttırdık." diye cevap verdi.

'Şikayetçi olsunlar, gereği yapılır'

Polislerin denetimdeki tutumları ile ilgili de konuşan emniyet yetkilisi, Söz konusu videoyu kendilerinin de izlediğini, esnafın şikayetçi olması durumunda yargının gereğini yapacağını söyledi.

Bir diğer iddia olan "denetim yapan polislerden birinin, denetim sonrasında bir kadını Instagram'dan eklediği" konusu ile ilgili de konuşan emniyet yetkilisi: "Eğer böyle bir olay olduğunu iddia eden ve rahatsızlığını dile getiren bir vatandaşımız varsa, gelsin şikayetçi olsun biz de gereğini yapalım. Ama bu iddiayı adli makamlarla paylaşmayıp, sosyal medyada paylaşmak emniyet teşkilatını karalamak anlamına gelir." dedi.

Son olarak denetimlerin bir gazetecinin paylaşımıyla başladığının iddiası için ise "böyle bir durum söz konusu bile olamaz" dedi.

Etiketler :