Orhan Şen havanın döneceği tarihi açıkladı

Orhan Şen havanın döneceği tarihi açıkladı
Bayramı kıştan kalma bir havayla karşılayan Türkiye genelinde kar, sağanak ve dondurucu soğuklar etkisini sürdürürken, Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen’den kritik uyarılar geldi. İstanbul için su baskını, Antalya için hortum, çok sayıda il için kar uyarısında bulunan Şen, sıcaklıkların mevsim normallerine döneceği ve dondurucu soğukların yurdu terk edeceği tarihi Pazar günü olarak açıkladı.

Bayram soğuk, sağanak ve karlı havayla başladı. Türkiye ilkbahara kıştan kalma Mart ayıyla başladı. Herkesin aklında havaların ne zaman düzeleceği sorusu geçerken Ünlü Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen açıklamayı yaptı.

ORHAN ŞEN HAVANIN DÖNECEĞİ TARİHİ AÇIKLADI

Prof. Dr. Orhan Şen, Türkiye genelinde etkili olan soğuk hava dalgası ve yağışlara ilişkin kapsamlı değerlendirmelerde bulundu. Gece saatlerinden itibaren İstanbul'un bazı semtlerinde su baskınlarına yol açabilecek düzeyde yağışların başladığını belirten Şen, bu durumun hız kesmeden devam edeceğini ifade etti.

orhan-sen-havanin-donecegi-tarihi-acikladi-4.jpg

İstanbul’da sıcaklıkların 8-9 dereceye kadar düştüğünü kaydeden Şen, "Gece itibarıyla başladı. Bazı semtlerde su baskınları da yapabilecek miktarda bir yağmur yağıyor" ifadelerini kullanarak, yağışların önümüzdeki 2-3 gün boyunca yağmur şeklinde süreceğini dile getirdi.

orhan-sen-havanin-donecegi-tarihi-acikladi-3.jpg

Sıcaklıkların ne zaman normale döneceğine dair bilgi veren Prof. Dr. Orhan Şen, soğuk hava dalgasının pazar gününden itibaren Türkiye'yi terk edeceğini söyledi. Şen, "Bu soğuk hava pazar gününden itibaren terk edecek yurdu. Terk edecek dediğim ortalamalara doğru yönelecek tekrar sıcaklıklar" açıklamasında bulundu.

Batı Karadeniz, İç Ege ve İç Anadolu’nun yüksek kesimlerindeki kar yağışlarının cumartesi öğleden sonra etkisini kaybedeceğini belirten uzman, "Pazar gününden sonra kar yağışı pek gözükmeyecek gibi geliyor; sadece Kars, Ardahan civarlarında bir iki gün daha devam edecek" diyerek hava sıcaklıklarının pazar gününden itibaren tekrar mevsim normallerine yükseleceğini söyledi.

BAŞKENTE ÖZEL NOT DÜŞTÜ; ANTALYA'YI ÖZEL UYARDI

İç kesimlerde ve yüksek rakımlı kentlerde kar yağışının etkili olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Orhan Şen; Kütahya, Eskişehir, Bilecik, Kastamonu ve Bolu civarında karla karışık yağmur ve karın başladığını bildirdi. Kastamonu, Bolu ve Kartalkaya gibi bölgelerde karın yerde beyaz örtü oluşturduğunu söyleyen Şen, "Bu şehirlerimizin büyük bir kısmında yerlerde kar tuttu. Gece 0 dereceye kadar düşecek bu bölgelerde hava sıcaklığı" dedi.

Ankara'nın merkezinde kar beklenmediğini ancak Kızılcahamam gibi kuzey ilçelerinde karla karışık yağmurun süreceğini belirten Şen, Doğu Anadolu’nun doğusunda da Erzurum, Kars ve Ardahan çevrelerinde kar yağışının bir iki gün daha devam edeceğini kaydetti.

orhan-sen-havanin-donecegi-tarihi-acikladi-2.jpg

Antalya için de özel bir uyarıda bulunan Şen, öğleden sonra başlayacak kuvvetli yağışın su baskınlarına ve deniz üzerinde hortum oluşumuna zemin hazırlayabileceğine dikkat çekti. Antalya’da sıcaklıkların hafta sonu 15 dereceye kadar düşerek mevsimin en düşük değerlerine ulaşacağını ifade etti.