Okyanuslar Ötesi Milyon Dolarlık Uyuşmazlık!

Okyanuslar Ötesi Milyon Dolarlık Uyuşmazlık!
Türkiye'nin en büyük adliyesinde sınırlar ötesi çarpıcı bir dava görüldü. Haiti'li şirket Türkiye'den çimento almak için girişimde bulundu ancak 900 bin dolar ödeme yapmasına rağmen alamadı. Suçladığı şirketin yetkilileri Haiti'lilerin ürünleri almadıklarını ve zor durumda kaldıklarını söyleyip iddiaları reddetti. Limak ise dosyaya dilekçe sunarak bu davayla ilişkili olmadığını aktardı

SEYHAN AVŞAR

Tedarikçilerinin Türkiye'nin dev çimento üreticisi Limak olduğunu belirten suçlamaların hedefindeki şirketin iddiasına göre ise ürünler hazırlandı ancak Haiti'li firma teslim almadı.
Haiti'de inşaat faaliyetleri yürüten Matador Sa isimli firma Türkiye'deki firmalardan çimento satın almak için harekete geçip Expert Trade Dış Ticaret Limited Şirketiyle temasa geçti. Şirketin yetkilileri Bahri Kazan ve Mutlu Alper isimli kişilerle yaptıkları görüşmeler sonunda çimento alımı konusunda uzlaşma sağladı.

Haiti'li firmanın iddiasına göre; 250 bin metric ton çimento için 730 bin dolar ödeme yaptı. Ancak ödemeyi yapmasına rağmen çimentoları teslim alamadı. Bahri Kazan ve Mutlu Alper çimento üretiminde bir gecikme olduğunu söyleyerek Haiti'li firmanın biraz beklemesini istedi. Daha sonra ise Türkiye'deki kur dalgalanması nedeniyle ürünü anlaştıkları fiyata gönderemeyeceklerini belirterek ekstra ödeme istediler. Çimentoya çok ihtiyacı olan firma 170 bin dolarlık bir ödeme daha yaptı ancak iddiaya göre yine çimentolar gönderilmedi.

'Limak bize icra yaptı'
Mutlu Alper bu kez söz konusu çimentoların Limak Çimento tarafından üretildiğini, hazır olduğunu ancak fiyatın yükseldiğini aktardı. Haiti'li firma buna da 'tamam' diyeceği sırada bu kez Alper, çimentoların Limak'ın fabrikasından henüz çıkarılmadığı için Limak'ın kendisine icra takibi başlattığını ve 300 bin dolar ödeme daha yapılması gerektiğini aktardı.

Limak: İlişkimiz yok
26 milyonluk bir ödeme yapan ve karşılığında 1 kilo dahi çimento alamadığını iddiaya eden Haiti'li firma konuyu yargıya taşıdı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunan firma Asliye Ticaret Mahkemesi'nde de dava açtı. İhtiyati tedbir istenen dava dilekçesinde Haiti'li firma ödedikleri tutarların bankalarca dolara uygulanan en yüksek mevduat faiziyle birlikte tahsil edilmesi talep edildi. Dava çerçevesinde ismi geçen Limak Çimento Sanayi Ticaret A.Ş. ise ihbar yapıldı. Limak vekilleri ise dosyaya sundukları dilekçe de söz konusu davayla ilişkilerinin olmadığını aktardılar.

Usulen reddedildi
Dosyayı inceleyen İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi taraflar arası uyuşmazlıkta uluslararası tahkim mahkemesinin yetkili olduğunu belirterek Haiti'li firmanın davasını usulen reddetti.

'Ürünü almadılar'
halktv.com.tr'nin ulaştığı Bahri Kazan ise Haiti'li firmanın suçlamarı reddetti. Kazan, "Ürünler üretildi. Gemilerini ayarlayıp gelip almadılar. Bizim tedarikçimiz Limak. Ürünü almamalarına rağmen yeni sipariş verdiler. Onu da almadılar. Bunlar ürünü almayınca Limak bize yaptırım uyguladı" dedi.

Etiketler :