Öğrencilere 'ev alın' diyen Bakan Kurum'a tepki yağdı

Artan kiralar, öğrencilerin barınma sorunu, yüksek enflasyon arasında Bakan Kurum'dan ilginç bir video geldi. Üniversite öğrencilerinin TOKİ'den ev almasını tavsiye eden Kurum'a tepkiler ise gecikmedi.

Yüksek kiralar, fahiş konut satın alma fiyatları barınma sorununu büyütüyor. Bununla birlikte üniversite öğrencileri de gelirlerine uygun ev bulamadıkları için umutlarını KYK yurtlarına bağladı. Ancak KYK yurtları üniversiteye yerleşen öğrenci sayısına denk gelmiyor. Açıkta kalan öğrenciler tarikat yurtlarına mahkum kalıyor.

İçişleri genelge yayınlamıştı

Öte yandan geçen sene ilk kez gençlerin dikkat çektiği barınma sorununa ilişkin bu yıl İçişleri Bakanlığı bir genelge yayınladı. “Üniversitelerde Güvenlik ve Barınma Tedbirleri” başlıklı genelgede "Barınma ve maddi imkân sağlama adı altında öğrencilerle temasa geçmeye çalışan illegal yapılanmaların stant açma/broşür dağıtma vb. faaliyetlerine müsaade edilmeyecek. Bu kapsamda; öğrencilerin şehirdeki ilk uğrak noktası olan terminal, gar, havalimanı gibi noktalarda üniversite yönetimleri tarafından bilgilendirme stantları açılacak" ifadeleri yer aldı.

Genelgede barınma sorununa ilişkin 'prokovokatif' paylaşım yapanlar hakkında işlem yapılacağı da belirtiliyor.

Yoksulluk sarmalında 'ev alın' önerisi

Bütün bu tartışmaların ve hayatı neredeyse felce uğratacak kadar ciddi sorunun ortasında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un iki gün önce sosyal medyada paylaştığı bir video ise sosyal medyanın gündemine oturdu. Bakan Kurum'un paylaştığı videoda bir öğrenci; üniversitede okurken TOKİ ile ev aldığı ve bunun planlamayla alakalı olduğu, kira vereceğine TOKİ sayesinde kira bedeline ev sahibi olduğunu anlatıyor. Öğrenciler ise bu videoya yanıt olarak KYK kredileriyle temel ihtiyaçlarını bile sağlayamadıklarını anlatarak cevap veriyor. Bununla birlikte TÜİK'in açıkladığı verilere göre Türkiye'de genç işsizlik oranı yüzde 20.4. Türk-İş'in açıkladığı 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı ise 22 bin 442 TL.

İşsizlik, enflasyon ve geçinme dertleri arasında Bakan Kurum'un bir öğrencinin üniversite öğrencisiyken kurayla ev alma hakkı tanıyan TOKİ'den hane sahibi olabileceğine dair videoya tepkiler ise dinmiyor.

Twitter'da gösterilen tepkilerin bazıları şu şekilde:

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg6.jpg7.jpg8.jpg

9.jpg10.jpg