Oğlunu gri pasaportla Almanya'ya kaçıran baba konuştu: 5 bin euro verdim

Oğlunu gri pasaportla Almanya'ya kaçıran baba  konuştu: 5 bin euro verdim
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Alevi dedesi oldukları iddiasıyla gri pasaport verilerek Avrupa'ya gönderilen ve bir daha geri gelmeyen 20 kişi arasında yer alan 14 yaşındaki D.G'nin babası Kamer Gül çarpıcı açıklamalarda bulundu.

FERİT DEMİR

Tunceli'de 2016-17 ve 2018 yıllarında Avrupa'daki Türkilere Aleviliği anlatmaları için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Alevi dedesi oldukları iddiasıyla gri pasaport verilerek Avrupa'ya gönderilen ve bir daha geri gelmeyen 20 kişi arasında yer alan 14 yaşındaki  D.G'nin babası Kamer Gül çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kamer Gül kendisinin 2016 yılında Almanya'ya Karadağ üzerinden gittiğini oğlunu ise  2018 yılında 5 bin Euro vererek gri pasaport ile yurt dışına çıkardığını detayları ile anlattı.

Kamer Gök Almanya'nın Berlin kentinde yaşadığını kendisinin  de oğlunun da Almanya'da Mülteci statüsünde oturum aldığını, oğlunun Almanya'ya gri pasaport ile geldiğini alman makamlara bu durumu ayrıntıları ile anlattığını da öne sürdü.

Ferit Demir'in sorularını yanıtlayan Kamer Gül, 14 yaşındaki oğlu D.G'ni nasıl yurt dışına çıkardığını detayları ile anlatırken kendisinin de kaçak yollar ile Almanya'ya giderek iltica ettiğini ve oğlunu yanına getirmek için arayış içine girdiğini  belirterek "Ben 2016 yılında normal pasaport ile önce Karadağ'a gittim oradan da kaç yollardan Almanya'ya geçiş yaparak iltica ettim ve oturum aldım. Ben oturum izni aldıktan sonra oğlumu getirmek için çaba içine girdim. Oğlumun yaşı küçük olduğu için yasal olarak gelmesi mümkün değildi. Kaçak yollarla getirmek çok tehlikeliydi zaten Ben oğlumu getirmek için bir arayış içine girdim. Sonra öğrendim ki Cemevi aracılığı ile Tunceli'den bir grup genç buraya gelmiş gri pasaporta ile sonra irtibatı kurdum görüştüm. İlk gelen grup 21 kişi falandı onlardan sanıyorum sadece bir alevi dedesi olan kişi geri dönmüştü değerleri burada kaldı geri dönmedi. sonra bu durumu öğrendim oradaki arkadaşlar aracılığı ile bu işler ile ilgili olan cemevi yöneticileri ve bazı dedeler ile görüştüm pazarlık yaptık çok para istediler ama pazarlık ile bir miktar üzerinde anlaştık" dedi."

whatsapp-image-2021-04-25-at-12-43-44.jpeg

Kamer Gül, ''Alevi dedesi olup olmadığı'' sorusunu ise "Biz aile olarak Alevi dedesi soyundan gelmiyoruz zaten alevi dedesi değiliz. Zaten ben 2005 yılından  itibaren Hıristiyan dinini seçtim. Cemevleri ile pek ilgim yok. Benim Tunceli'de Hıristiyan dinine geçtiğim biliniyordu. Ben bu durum için konuştuğum kişilere 'Ben Hıristiyan'ım, dede falan değiliz dedim sorun olur mu?' diye söyledim. Onlar bana 'Sorun olmaz bizim için daha iyi' dediler. Zaten biz Alevi dedesi olarak başvurmadık alevi dedesi olarak geleceğini bilmiyorduk sonradan bu durumu öğrendik. Önce bir kontenjan var o durum için buraya gönderiyorlar diye düşündük. Ayrıca ben Almanya'ya gelmeden çok önce Tunceli'de festivallerde incil dağıtıyordum" diye cevaplandırdı.

Kamer Gül pasaport masrafları ve yurt dışı bilet uçuş masraflarının devlet tarafından karşılandığını, pasaport alındıktan ve bilet kesildikten sonra 5 bin euroyu elden ödediklerini belirterek "Zaten pasaport masraflarını uçak biletini devlet karşıladı her şey tamamlandı  pasaportu aldık parayı elden aracı olan kişilere teslim ettik Tunceli'de. Ayrıca Diyanet tarafından verilen bin euru harcırah para var o da bize verilmedi aracı kişi kim ise onu da o almış'' diye konuştu.

Oğlunun geliş sürecinde valilikte 2 vali yardımcısının da bulunduğu komisyon tarafından mülakata girdiğini oğlu ile birlikte 5 kişinin Alevi dedesi mülakatını geçmediğini olumsuz rapor verildiğini ancak daha sonra yine pasaport verildiğini söyleyen Gül, "Oğlum ile birlikte  mülakata giren birkaç kişi mülakatı geçmemiş olumsuz rapor verilmiş. Alevilik ile ilgili soru sorulmuş oğlum ve arkadaşları bu sorulara  ibadethane olan cemevinde cevap vermek istiyoruz burada cevap vermek istemiyoruz demişler. Benim oğluma birkaç soru sorulmuş oğlum sorulara cevap verememiş bu durumdan sonra benim oğlum ile birlikte 5 kişinin gelişi iptal edilmiş. Ben daha sonra aracı olanlar ile konuştum böyle olması gerekiyordu ama hallederiz dediler aradan birkaç gün geçti durumu hallettiler. Hem benim oğlum hem gelen herkes mülakata katılmış vali yardımcıları ve komisyon üyeleri ile görüşmüşler"

Oğlunun gri pasaport ile Almanya'ya geldiğini Alman yetkililerine anlattığını belirten Kamer Gül, "Oğlum buraya gri pasaport ile geldiği için 1 aylık bir  süre burada kalması gerekiyordu o süre bittikten sonra  oğlumu götürdüm iltica için başvuruda bulunduk. Zaten biz gri pasaportu Alman polisine vermiştik. Mahkemede de oğlumun nasıl geldiğini anlattık. Oğlum buraya geldikten sonra ben bu durumun Diyanet tarafından yapıldığını öğrendim. Zaten bütün süreci biz mahkemede anlattık her şeyden Alman yetkililerin bilgisi oldu. Oğlum geldiği zaman 15 yaşından da küçüktü normal şartlarda gelemezdi gri pasaport olmasa gelemezdi. Mahkemeden oturum kararı çıktı ve oğlum şu an burada eğitimine devam ediyor" dedi. 

Etiketler :